Šefčovič: Verím, že vláda nájde v parlamente podporu pre euroval

Brusel očakáva, že národné parlamenty ratifikujú dohodu lídrov na vytvorení Európskeho stabilizačného mechanizmu, tzv. eurovalu¤II. Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič navštívil minulý týždeň bratislavský parlament. SaS ponúkol ďalšie konzultácie.

04.04.2011 14:45
maroš šefčovič Foto:
Podpredseda Európskej komisie zodpovedný za medziinštitucionálne vzťahy a administratívu Maroš Šefčovič
debata (1)

Kedy majú parlamenty schváliť zmenu Lisabonskej zmluvy a euroval¤II ? Európska rada naštartovala legislatívny proces novelizácie Lisabonskej zmluvy tým, že jednomyseľne odsúhlasila novelizáciu článku 136, takisto aj všetky inštitúcie, ktoré boli zapojené do tohto procesu, sa k tomu vyjadrili, to znamená Európsky parlament, Európska komisia, Európska centrálna banka. Teraz sa táto legislatívna povinnosť presúva na národné parlamenty, ktoré by vzhľadom na to, že ide o zjednodušenú procedúru, mali túto zmenu jednoduchým spôsobom ratifikovať.

Až potom môže nasledovať schválenie samotnej zmluvy o eurovale?
Áno. Tým, že sa novelizuje Lisabonská zmluva a doplní sa tento článok. Bola to podmienka Nemecka, ktoré chce mať absolútnu ústavnoprávnu istotu, že vznik tohto stabilizačného mechanizmu bude v súlade aj s vnútorným právom Nemecka. Ústavný súd v Karlsruhe už v minulosti totiž veľmi podrobne analyzoval kompatibilitu Lisabonskej zmluvy a nemeckého ústavného poriadku a delenie právomocí medzi komunitárne a národné, právomoci Európskeho parlamentu a národných parlamentov, ako aj postup, čo treba urobiť pri presune právomocí.

Čo by sa stalo, ak by Slovensko euroval II neschválilo?
My veríme, že vláda Slovenskej republiky, ktorá podporila vznik Európskeho stabilizačného mechanizmu aj novelizáciu Lisabonskej zmluvy, nájde pre tento svoj krok dostatok podpory v národnom parlamente. A ja som za Európsku komisiu prisľúbil, že pokiaľ budeme môcť pomôcť ďalšími konzultáciami alebo nejakou expertnou radou, tak to radi urobíme.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba