Obce na platoch starostov veľa neušetria

Hoci vláda pôvodne avizovala razantné zníženie platov starostov a primátorov, doteraz sa tak nestalo. O podobe novely zákona o platoch starostov a primátorov majú poslanci konečne rozhodnúť tento týždeň. Už teraz je jasné, že príjmy šéfov samospráv sa prudko neznížia.

05.04.2011 16:00
peniaze, euro, dôchodok, bankovky, úver,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Návrh, aby sa základný plat starostov a primátorov stanovil podľa veľkosti sídla bez možnosti navýšenia a odmeny, poslanci odmietli už dávnejšie. Dnes budú diskutovať už len o tom, v akej miere bude môcť výšku plat ovplyvniť miestne zastupiteľstvo. SaS v prvom návrhu nechávala možnosť zvýšenia platu o polovicu, Most presadil 70 percent.

Doteraz mali šéfovia samosprávy základný plat podľa veľkosti obce, ktorý mohlo zastupiteľstvo zvýšiť o sto percent. Zároveň im mohlo dať odmenu vo výške ročného príjmu. Koaliční poslanci navrhujú znížiť tabuľkové platy o desať percent. K nim by mohlo zastupiteľstvo pridať starostovi ďalších 70 percent platu. Odmeny by sa zrušili. Sporné odstupné, ktoré bolo doteraz 5 mesačných platov, by sa znížilo na trojmesačnú mzdu, ak bol vo funkcii viac ako pol roka. Do pol roka by odstupné nedostal.

Koaličný návrh ostro kritizuje Združenie miest a obcí Slovenska rovnako ako Združenie občanov miest a obcí Slovenska. Každé z iných dôvodov. Kým Združenie miest a obcí proti novým pravidlám protestuje preto, že ho považuje za obmedzenie svojich práv, Združenie občanov tvrdí, že je najvyšší čas zastaviť nehospodárne plytvanie s peniazmi daňovníkov. Preto ostro kritizuje možnosť 70-percentného navýšenia platu zastupiteľstvom.

„Obávame sa, že sa zopakuje povolebná situácia, keď miestni poslanci svojmu starostovi dali hneď v prvý deň maximálny plat bez ohľadu na to, že nemal ani skúsenosti, ani zásluhy,“ hovorí Vanda Rybanská zo združenia občanov. Za lepšie riešenie považujú ponechanie odmien za vopred určené aktivity, ako zvýšenie platu bez odôvodnenia.

„Odmeny žiadame poskytovať za uplynulé obdobie, ktorého dĺžku si určí každá samospráva. Mali by byť schvaľované transparentne na verejnom zastupiteľstve s predloženým odôvodnením. Ideálne a najférovejšie by bolo uzákoniť miestnym poslancom povinnosť vopred prijať Zásady odmeňovania starostu,“ hovorí ZOMOS.

Keďže samosprávy len na základný plat starostov vyplatia mesačne 5,35 milióna eur, navrhované symbolické zníženie základného platu prináša úsporu mesačne 375-tisíc eur, za rok to je 4,5 milióna. „Táto suma, ktorú môžu obce využiť v prospech občanov, je porovnateľná s predpokladaným prínosom za nepopulárne vládne zvýšenie dane z piva,“ dodala Rybanská.

Vláda koncom minulého roka avizovala prehľadnejšie platy aj pre županov a krajských poslancov. Do poslaneckej novely SaS však túto časť samosprávy nepretlačila. „Zatiaľ hovoríme len o starostoch a primátoroch,“ potvrdil jeden z predkladateľov novely Szilárd Somogyi (SaS).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba