Harabinovci si predĺžili pobyt v Brazílii

Na zahraničnú pracovnú cestu do Brazílie vycestoval šéf Súdnej rady a Najvyššieho súdu Štefan Harabin o päť dní skôr ako ostatní členovia delegácie. Spoločnosť mu robila jeho manželka.

08.04.2011 12:00
Štefan Harabin Foto:
Šéfovi Súdnej rady a Najvyššieho súdu Štefanovi Harabinovi robila na zahraničnej ceste spoločnosť manželka.
debata (11)

Predstavitelia slovenského súdnictva navštívili minulý týždeň vrchný súd najväčšej juhoamerickej krajiny. Členovia Súdnej rady Ida Hanzelová, Igor Burger a šéf Harabinovej kancelárie Maroš Foltány odleteli v nedeľu 27. marca. Štefan Harabin o päť dní skôr. Pravda to zistila z faktúry za jeho letenku, ktorá je na stránke Najvyššieho súdu.

Osemdňovú zahraničnú pracovnú cestu schválila Súdna rada svojim trom členom ešte v januári. Harabin si pobyt predĺžil na 12 dní, podľa hovorcu Súdnej rady Michala Jurčiho si však časť pred oficiálnym začiatkom cesty hradil sám. „Daňových poplatníkov súkromná časť nestála ani cent. Program počas nej nezabezpečovala brazílska strana, slovenská ambasáda v Brazílii ani Slovenská republika,“ vysvetlil Jurči.

V tlačovej správe vrchného brazílskeho súdu sa konštatuje, že oficiálna návšteva zo Slovenska bola dvojdňová a trvala od stredy do štvrtka. Súčasťou delegácie bola podľa správy zverejnenej na stránke brazílskeho súdu aj Gabriela Harabinová. „Nebola tam oficiálne,“ odmietol takúto informáciu Maroš Foltány. Manželka jeho šéfa sa podľa neho akurát zúčastnila na slávnostnom obede s predsedom vrchného brazílskeho súdu.

Foltány potvrdil, že „program na najvyššej úrovni“ bol dvojdňový, rokovania vraj prebiehali aj deň predtým a deň potom. Let do Brazílie podľa neho trval s prestupmi 28 hodín. Rozdiel v cenách leteniek (letenka Harabina stála 3 533 eur, jeho letenka 1 380 eur) vysvetlil tým, že predseda letel biznis triedou a on iba ekonomickou. „Určite v tej cene nie sú dve letenky,“ odmietol, že by manželka Harabina letela na náklady Najvyššieho súdu.

Slovenskí sudcovia sa v Brazílii zaujímali o systém kompletnej elektronizácie súdnictva. Foltány vraví, že s pomocou Svetovej banky a Brazílie by ho chceli zaviesť na Slovensku. S brazílskou stranou podpísali protokol o spolupráci.

Svoju manželku si Harabin vzal so sebou aj vlani – na pracovné cesty do Číny a Brazílie. Harabinová bola vtedy radovou zamestnankyňou ministerstva spravodlivosti. Ministerstvo jej cesty neplatilo.

Minulý rok v marci sa Harabin vrátil z Austrálie o päť dní neskôr, ako sa skončil kongres, na ktorom sa zúčastnil. Zdržanie zdôvodňoval rokovaním s podpredsedom Najvyššieho austrálskeho správneho súdu a so zahraničnými Slovákmi. Najvyšší súd vlani zverejnil, že letenky a ubytovanie počas deviatich zahraničných ciest Harabina (Kanada, Čína, Austrália, Turecko, Švédsko, Taliansko, Írsko, Španielsko, Luxembursko) stáli 15 974 eur.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba