Radičová: Daňové riaditeľstvo počká na ponuky lacnejšieho prenájmu

Súčasná vláda nemá žiadny záujem na tom, aby existovali akékoľvek pochybnosti o straníckom klientelizme. Preto Daňové riaditeľstvo (DR) SR opäť otvorí možnosť prihlásiť sa s lacnejšou ponukou na prenájom budovy pre daňový úrad v Košiciach.

13.04.2011 11:01 , aktualizované: 15:13
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová
debata (267)

V reakcii na kritiku podozrivého prenájmu od firmy okresného riaditeľa SDKÚ to po rokovaní vlády vyhlásila premiérka a podpredsedníčka najsilnejšej vládnej strany Iveta Radičová.

Šéfka exekutívy sa kvôli tomuto prípadu v utorok (12.4.) večer stretla aj s ministrom financií Ivanom Miklošom (SDKÚ) a generálnym riaditeľom DR SR Miroslavom Mikulčíkom. „So súhlasom pána ministra financií som požiadala generálneho riaditeľa DR, aby na vyvrátenie akýchkoľvek pochybností a špekulácii o klientelizme znovu otvoril možnosť komukoľvek prihlásiť sa s lacnejšou ponukou na budovu, ktorá splní všetky parametre. Pokiaľ takáto ponuka bude k dispozícii, zmluva, ktorá je uzavretá, nebude platiť, bude zrušená,“ avizovala Radičová.

Generálny riaditeľ Daňového riaditeľstva SR Mikulčík nevidí pre prenájom budovy dôvod na svoj odchod z funkcie. O tejto možnosti podľa jeho slov ani nehovoril na utorňajšom stretnutí s premiérkou. Mikulčík zdôraznil, že trvá na všetkých krokoch, ktoré daňové riaditeľstvo pri prenájme budovy urobilo. „Nebol porušený zákon a ušetrili sme peniaze tomuto štátu,“ uviedol na tlačovej besede s tým, že toto stanovisko tlmočil aj premiérke.

Téma sa pre mňa skončila, tvrdí premiérka

Radičová zopakovala tiež argumenty, podľa ktorých nové vedenie DR SR po vlaňajších parlamentných voľbách zrušila nevýhodnejšiu zmluvu o prenájme s firmou VSH Development a vybrala najlepšiu z ponúk, ktoré boli k dispozícii. Tá pochádza od spoločnosti Nitra Invest, ktorej spolumajiteľmi sú okresný predseda SDKÚ v Nitre Ondrej Ščurka a neznáma cyperská firma. Podľa Radičovej majiteľmi cyperskej spoločnosti nie sú žiadni Slováci, ako to tvrdí predseda opozičného Smeru Robert Fico.

Každá verejná súťaž je podľa nej otvorená pre každého, aj členov politických strán. Problém by nastal vtedy, pokiaľ by boli pochybnosti, že bol niekto uprednostnený práve preto, že je členom nejakej strany. „Chcete povedať, že 5000 členov SDKÚ sa nesmie uchádzať o nič v tejto spoločnosti? Ak sú zabezpečené jasné kritéria a kontrola, tak je úplne normálne, že sa zúčastňujú súťaží,“ zdôraznila s tým, že celá téma je pre ňu v tejto chvíli uzavretá.

„Ak tu niekto chce vyrábať škandály, nech sa páči. Pre mňa týmto táto téma definitívne končí. Daňový úrad bude mať výzvu, nech sa páči s ponukami, ak budú spĺňať kritéria, bude to cenovo výhodnejšie, nie je problém. Vedomosť daňového úradu, moja vedomosť z dokladov, ktoré som videla je, že tam lacnejšia budova jednoducho nie je, ale nech sa páči,“ dodala Radičová.

Radičová je podľa Fica figúrka v rukách poslancov SDKÚ

Radičová je podľa predsedu Smeru Roberta Fica výstavná figúrka v rukách takých politikov, ako je Mikuláš Dzurinda, Ivan Mikloš a Gabriel Palacka. „Ak chce byť premiérka naďalej, musí prehltnúť každý kšeft, ktorí jej zorganizujú. Ešte od nej očakávajú, za to, že ju urobili premiérkou, že bude všetky tieto kšefty primeraným spôsobom kryť,“ vyhlásil Fico na tlačovej besede. Fico predpokladá, že Mikloš Radičovej v utorok na stretnutí povedal, že bude držať ústa a krok. „A Radičová toto aj robí. Premiérom je nesvojprávny človek, ktorý musí kryť kšefty straníckych kolegov, ktorí ju urobili premiérkou,“ vyhlásil. Ak Radičová bude podľa Fica kryť tento prenájom, budem sa jej pýtať, akú vatu dostala, prečo to urobila, aké prešľapy bude tolerovať v budúcnosti. „Ona je politicky nesvojprávna. To je šokujúce zistenie. Radičová nesie, ak to prejde mlčaním, plnú politickú zodpovednosť za tento stranícky kšeft,“ dodal.

Fico si myslí, že pri prenájme budovy v Košiciach je vata päť eur na mesiac na meter štvorcový pre SDKÚ. Upozornil, že košický magistrát v Bielom dome prenajíma meter za 2,10 eur na mesiac. Cena v danej lokalite je premrštená. „Oni prenajali za 11 a v lokalite, kde sa prenajíma za päť eur. Toto je prípad, ktorý definitívne deklasuje SDKÚ a to najmä preto, lebo klame. Ja som najsmutnejší z Radičovej. Neveril by som, že bude takáto umelohmotná figúrka vo výklade,“ konštatoval predseda Smeru. Podľa neho si to najsilnejšia vládna strana dovolila, pretože vychádza z toho, že im všetko prejde, že si môžu všetko dovoliť.

Za klamstvá označil Fico vyjadrenia riaditeľa daňového riaditeľstva Mi­kulčíka na tlačovej besede. „Stratégia koalície je vyhovárať sa na Smer a Fica. Urobiť ma zodpovedným za prenájom budovy od nitrianskeho predsedu SDKÚ, to prekonáva všetky moje predstavy. Minister financií hodil celú kauzu na mňa a očakáva, že volič SDKÚ to prehltne,“ povedal Fico. „Miklošov osobný priateľ, s ktorým chodí na lyžovačky, vrátane výletu vrtuľníkom na Aljaške, riaditeľ daňového riaditeľstva Mikulčík, v chaose a nadutosti, ktorú ako infekciu dostal od Mikloša, klame, až sa práši. Ak by tam bol detektor lži, tak vybuchne,“ povedal v súvislosti s Mikulčíkovou tlačovou besedou Fico. Podľa neho klame aj prenajímateľ budovy a okresný predseda SDKÚ v Nitre Ondrej Ščurka.

Podľa Fica je klamstvo, že komisia v marci 2008 odporučila budovu predsedu SDKÚ na prenájom. „Ščurka ju do vlastníctva nadobudol až v júni v roku 2008,“ vyhlásil. Hrubé klamstvo je tiež, že bola zrušená dohoda s firmou VSH Development, s.r.o., ktorá bola v roku 2010 vybraná ako najlacnejšia zo štyroch ponúk. Fico preto vyzýva kompetentných, nech predložia zmluvu, ktorá by potvrdzovala vypovedanie zmluvy s touto firmou. Fico chce tiež vedieť, kto stojí za cyperskou firmou, ktorá stojí za celým obchodom. „Je to určite Slovák zo slovenského politického prostredia,“ uviedol. Keďže budova ešte nie je odovzdaná a nesídlia tam daňové úrady, tak sa pýta, či už Ščurka dostal peniaze za prenájom za prvý mesiac.

267 debata chyba