Pozadie firmy Nitra Invest zostáva nejasné

Kto je tajomným cyperským spoločníkom vo firme Nitra Invest nitrianskeho okresného predsedu SDKÚ Ondreja Ščurku? Hoci Ščurka aj premiérka Iveta Radičová presviedčajú verejnosť, že ide o normálnu spoločnosť a všetky informácie sú dostupné v registri a cyperský spoločník je tu legitímne zapísaný, nie je to tak.

14.04.2011 12:00
Nitra Invest, Cyprus, výpis z obchodného registra Foto:
Na výpise z obhcodného registra v Nitre nie je pri cyperskej firme uvedené žiadne meno.
debata (71)

Listiny uložené v obchodnom registri na Okresnom súde v Nitre len odhaľujú spôsob, akým sa cyperská firma do tej Ščurkovej dostala. A to tak, že v roku 2010 samotný Ščurka na ňu previedol časť obchodného podielu.

Záznam aj s konkrétnymi menami, či už konateľov alebo právnikov, ktorí obchodných partnerov vtedy zastupovali, tam však už chýba.

Podľa nitrianskeho advokáta Petra Havlíka by mal byť o tejto zmene v spoločnosti záznam aj s konkrétnymi osobami. Háčik je však v tom, že tento dokument nemusí byť zo zákona súčasťou verejnej zbierky listín. A v prípade Nitra Invest sa tam ani nenachádza. „Ak vo firme pribudne ďalší spoločník, mali by do obchodného registra priložiť zmluvu o prevode obchodného podielu s overenými podpismi konateľov. Zákon však nepredpisuje uvádzať ani zakladať takúto zmluvu do zbierky listín, ktorá je dostupná verejnosti,“ vysvetľuje Havlík.

Zjednodušene povedané, podpis a meno konkrétneho človeka za cyperskú firmu je niekde v archíve na súde. Verejnosť však prístup k nemu nemá. Jedine spoločníci alebo polícia.

Na jednej z listín je uvedené meno nitrianskeho advokáta Štefana Slováčika, ktorý zastupoval Ondreja Ščurku práve v čase, keď prijal nového cyperského spoločníka. Informácie o rokovaniach s firmou z Cypru však odmietol uviesť. „Ide o diskrétne veci, ktoré sa týkajú obchodovania. Musel by som byť písomne zbavený mlčanlivosti klientom, aby som mohol k tomu niečo povedať,“ naznačil advokát s tým, že prisľúbil, že sa s klientom koncom týždňa spojí a spýta sa ho, či môže poskytnúť bližšie informácie.

Na internete sú uvedené len názov a adresa spoločnosti – TPE Holding I. Limited, Theklas Lyssioti 9, Xanthi Court, 1st floor, Limassol 3030, Cyperská republika. Premiérka Iveta Radičová poskytla dokument s menami Eleni Savvidou a Marios Sarris. Ide o občanov Grécka, ktorí sú označení ako riaditelia a Savvidou má byť zároveň tajomníčkou firmy.

Kto je však jej majiteľom, neprezradil nikto z SDKÚ.

Podľa zistení Pravdy v Limassole na rovnakej adrese ako TPE Holding I. Limited sídli viacero firiem, napríklad Strawberry music, Kyriakides and Savvides Associates, One ECM, Lexton Site Holdings, Nexoft Consulting and Trading, Green Era, Spoan Ltd, Odesco Ltd, WBA Properties Ltd.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba