Cyperská spleť firiem

Cyperská schránková firma TPE Holding I. Limited nie je jedinou zahraničnou spoločnosťou, ktorá vystupuje v kauze Nitra Invest. Spleť obchodných vzťahov smeruje k veľkej medzinárodnej firme WBA Holding. Jej centrála na Cypre má rovnakú adresu ako eseročka TPE Holding, ktorá je spolu s okresným predsedom SDKÚ v Nitre Ondrejom Ščurkom spoluvlastníkom firmy Nitra Invest. WBA Holding má pobočku na Malte a úrad na Palisádach v Bratislave.

15.04.2011 12:00
Ondrej Ščurka Foto:
Okresný predseda SDKÚ v Nitre Ondrej Ščurka tvrdí, že konateľov cyperskej spoločnosti nepozná.
debata (40)

Podľa vlastnej internetovej stránky je WBA Holding „neustále rastúcou skupinou viac ako tridsiatich nezávislých spoločností“. Ich kompletný zoznam na webstránke chýba, medzi tými, ktoré uvádza, sú však firmy s rozličným predmetom činnosti. Napríklad kaviareň, lízingová spoločnosť, charitatívny projekt na pomoc deťom, developerská firma WBA Property Development, privátny investičný fond Tarrana Private Equity, sieť domovov sociálnych služieb Seniorville či medicínske centrá a lekárne La Salus.

Medzi vybranými projektmi, na ktorých sa WBA Holding podieľa, sú podľa spomenutej webstránky napríklad stavebné projekty Kráľovské údolie vo Vysokých Tatrách, Veľká Lomnica, Nová Nitra či Panoráma Koliba v Bratislave. Podľa vlastného opisu sa WBA Holding venuje investíciám, developerstvu, poradenstvu pri zakladaní a prevodoch obchodných spoločností, účtovným a sociálnym službám, prenájmu kancelárií či „manažmentu firemných sídiel a virtuálnych kancelárií“.

Na čele hlavnej spoločnosti WBA Holding, „matky matiek“, ako sa sama označuje na internetovom portáli, je 40-ročný manažér Martin Hantabál. V minulosti bol odborníkom a poradcom na zakladanie takzvaných offshore spoločností, teda firiem, ktoré mali sídlo v daňových rajoch. Predseda Národnej rady Richard Sulík pre denník Sme povedal, že je to manžel jeho bývalej zamestnankyne, ale spoločné obchodné aktivity s ním nemá.

Venoval sa aj oblasti „virtuálnych kancelárií“ a zakladaniu lokálnych spoločností. Pod " virtuálnou kanceláriou" sa tu rozumie sídlo na prestížnej adrese, ktorá funguje ako kontaktná adresa s nízkymi nákladmi na prevádzku. Sú na nej ľudia, ktorí za firmu vybavia celú agendu vrátane pošty a telefonátov. Možno sem umiestniť aj registračné sídlo spoločnosti. Ako to funguje v praxi, vidno na množstve firiem, ktoré majú spoločnú adresu v cyperskom meste Limassol – tam, kde sídli aj TPE Holding.

Hantabála, ktorý je i prezidentom Slovensko-maltskej obchodnej komory, Pravda vo štvrtok nezastihla. Na otázky zaslané e-mailom neodpovedal, vo firme sme ho telefonicky ani pri osobnej návšteve nenašli. „Nie je to fiktívna postava, pracuje tu, všetci ho poznáme,“ povedali o ňom pracovníčky v bratislavskej recepcii WBA Holdingu. Mobilný kontakt na Hantabála odmietli poskytnúť. Podľa nich sa ku kauze sám vyjadrí v piatok, a to v stanovisku, ktoré by mali zverejniť na internetovej stránke spoločnosti.

Ščurka: Je to čisté ako ľalia

Okresný predseda SDKÚ v Nitre Ondrej Ščurka mená dvoch konateľov cyperskej firmy, ktorá je spoločníkom v jeho spoločnosti Nitra Invest, nepozná. Tvrdí, že podiel v jeho firme nemá žiadna schránková firma, ale živý realitný fond, ktorého zástupcovia sú zo Slovenska.

Poznáte ľudí, ktorí odkúpili časť vašej firmy Nitra Invest? Tvrdili ste, že mená konateľov cyperskej firmy TPE, ktoré zverejnila premiérka Iveta Radičová, nepoznáte a nič vám nehovoria.
To je hlúposť. To sú zástupcovia holdingu, ktorý netreba hľadať ďaleko, ale tu u nás na Slovensku. Trochu si popátrajte. Je vecou akcionára, prečo si za konateľov vybral ľudí na Cypre. Akcionár je živý realitný fond, ktorý už pôsobí na trhu deväť rokov.

Prečo ste potrebovali pri tejto zákazke cyperskú firmu a previedli na ňu časť podielu svojej firmy?
Oslovili ma.

Kto prišiel za vami, aby ste mu predali časť podielu vašej firmy, poznáte ho osobne?
Bola to živá osoba z mäsa a kostí a žiadna schránka. Myslíte, že by som podiel z mojej najmilšej firmy predal schránke? Oslovil ma človek z klasického realitného fondu.

Je to Martin Hantabál z firmy WBA?
Áno. Oni sa ako akcionár vyjadria. Je to čisté ako ľalia. (vv)

Poslanci SDKÚ nekomentujú

Poslanci SDKÚ kauzu s prenájmom príliš komentovať nechcú.

Tomáš Galbavý: „Ja sa v oblasti podnikania nevyznám, a preto to celé nebudem komentovať.“

Miroslav Beblavý. „Pána Ščurku nepoznám ani jeho podnikanie, a preto to nebudem komentovať. Údaje o firmách by mali byť určite transparentnejšie,“ myslí si Beblavý.

Ivan Štefanec: „Vyjadrenia pána Mikulčíka boli dôveryhodné. Jasne povedal, že vyhrala lepšia ponuka s najlepšou cenovou ponukou.“

Martin Pado: „O prípade veľa neviem, riešim "iné záležitosti“. (vv)

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba