Súčasná vláda stratila mandát vládnuť, tvrdí Maďarič

Súčasná vláda pre kauzu budovy pre daniarov v Košiciach stratila mandát vládnuť, je presvedčený podpredseda Smeru Marek Maďarič. "Celá vláda stráca mandát, stráca svoju hlavnú tému, sú to klientelisti a klamú," vyhlásil v diskusnej relácii televízie Markíza Na telo.

17.04.2011 14:54
Marek Maďarič Foto:
Podpredseda Smeru Marek Maďarič.
debata (36)

Podľa neho totiž súčasná koalícia získala hlasy voličov tým, že si dala za hlavnú agendu boj proti klientelizmu a prípad prenájmu budovy daniarov spoločnosti Nitra Invest, v ktorej figurovali nitriansky okresný šéf SDKÚ Ondrej Ščurka a Cyperská spoločnosť je „jeden brutálny klientelizmus.“

Ako Maďarič poukázal, podstatou veci je to, že minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ) dosadil za riaditeľa daňového úradu svojho osobného priateľa Miroslava Mikulčíka a ten dal bez súťaže 200-miliónový kšeft okresnému funkcionárovi SDKÚ Ščurkovi. Ak nebude vyvodená priama politická zodpovednosť, Smer podľa neho navrhne vyslovenie nedôvery vláde.

„Ohradzujeme sa voči tomu, keď to hovoria klamári,“ zareagoval na Maďaričove slová poslanec za SDKÚ Ivan Štefanec. Ako zdôraznil, prípad prenájmu siaha ešte do minulého volebného obdobia a zodpovednosť je na strane bývalej koalície na čele s lídrom Smeru Robertom Ficom a na exšéfovi Daňového riaditeľstva Igorovi Šulajovi.

Tesne pred voľbami bola totiž podpísaná zmluva so spoločnosťou VSH Development, ktorá bola o 3,5 milióna eur drahšia ako zmluva uzavretá novým vedením na čele s Miroslavom Mikulčíkom (nominant SDKÚ) s Nitrou Invest. Dôvod, prečo Ščurkova firma prenajímala daňovému riaditeľstvu za vyše 11 eur za meter štvorcový a niektorým subjektom len za šesť eur, však nevysvetlil. Podľa neho to súviselo s tým, že firma upravovala priestory a mala určité investície s tým spojené.

„Táto zmluva sa objavila 1. apríla na webe a všetci mali k nej prístup. Každý môže porovnať či to je šetrenie alebo nie. Ak sú pochybnosti o cene, môžeme diskutovať,“ uviedol. Štefanec tvrdí, že je už určite zrušená aj zmluva s VSH Development a šéf daňového úradu by ju mal dať začiatkom týždňa na webovú stránku.

Maďarič súčasnej koalícii vyčíta, že pred voľbami sa dištancovali od schránkových firiem a okresný predseda SDKÚ-DS Ščurka si ich dal priamo do svojej firmy. „Nie je to schránková firma, ale realitný fond,“ zdôraznil Šefanec, podľa ktorého je majetkové pozadie úplne čisté a transparentné. Ako pripomenul, okrem toho po dohode cyperská firma odpredá svoj 20-percentný podiel Ščurkovi.

Štefanec podľa Maďariča v kauze „nedôstojne vysvetľuje nevysvetliteľné.“ Naopak, podľa Štefanca je nedôstojné, keď súčasnú koalíciu obviňujú z klientelizmu tí, ktorí klientelizmus povýšili na politickú metódu.

36 debata chyba