Šéf SDKÚ využil Radičovú ako ikonu

Ivetu Radičovú vtiahol Mikuláš Dzurinda do vysokej politiky počas svojej druhej vlády v roku 2005. Mala napraviť pošramotený obraz v sociálnej oblasti, ktorý po sebe zanechal minister práce Ľudovít Kaník. Radičovej dôveryhodnosť u verejnosti sa ukázala už vo voľbách v roku 2006, keď výrazne porazila preferenčnými hlasmi svojho straníckeho šéfa.

20.04.2011 12:00
Radičová, Dzurinda Foto:
Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda a premiérka Iveta Radičová
debata (9)

To odštartovalo súboj o pozície v strane, hoci smerom navonok Dzurinda Radičovej popularitu využíval, aby zakryl prešľapy pri financovaní strany či kupovaní poslancov. Analytik Ján Baránek hovorí, že SDKÚ využívala Radičovú ako ikonu, ktorá vie pritiahnuť voličov. „Ono to však tak nefunguje. Každý politik má ambície. Predseda SDKÚ si však všetky kompetencie a rozhodovania nechával pre seba, hoci z nej spravil podpredsedníčku strany,“ upozorňuje.

Podľa Baránka sa začal stupňovať mocenský boj vo vnútri SDKÚ a podporou Radičovej kandidatúry na post prezidenta sa snažil Dzurinda Radičovú odstaviť na vedľajšiu koľaj mimo straníckych štruktúr. V prezidentských voľbách získala Radičová napriek prehre s Ivanom Gašparovičom podporu milióna voličských hlasov a podľa Baránka si Dzurinda uvedomil, akú má Radičová reálnu silu.

Po prezidentských voľbách začala Radičová napĺňať svoje politické ambície. „Milión získaných hlasov bol tromf, prečo začala rozmýšľať o tom, že sa bude vo voľbách v roku 2010 uchádzať o post volebnej líderky,“ povedal Baránek.

Vnútrostranícky súboj Dzurinda – Radičová urýchlil predseda Smeru Robert Fico, ktorý pár mesiacov pred voľbami vytiahol už takmer zabudnutú kauzu financovania SDKÚ. Dzurinda po pár dňoch odstúpil z kandidátky s odôvodnením, že mu ide o to, aby predvolebná kampaň nebola o financovaní strany, ale o programoch a problémoch ľudí. O tom, kto povedie vtedy najsilnejšiu opozičnú stranu do volieb, mali rozhodnúť primárky. Vyhrala ich Radičová pred Ivanom Miklošom. Porazila ho o viac ako tisíc hlasov.

Mikloš prehru prijal, aj keď ešte pred súbojom povedal, že v predvolebnom zápase s protivníkom, akým je Fico, by obstál lepšie on. Po voľbách, ktoré síce vyhral Smer, ale nenašiel partnerov na zloženie vlády, sa Radičová stala premiérkou.

Už prvá vážna kauza – hayekovci však ukázala, že jej pozícia je slabá. Podľa analytikov práve riešenie tejto kauzy bolo skúškou Radičovej autority. „Už kauza hayekovci naznačila, že premiérka precenila svoju reálnu silu. Nielen akú má v SDKÚ, ale aj v rámci celej koalície,“ upozorňuje politológ Tomáš Koziak.

Hoci premiérkino stanovisko bolo najprv jednoznačné a žiadala odstúpenie štátnych tajomníkov za Most a SaS, obidve strany sa svojich nominantov zastali. Koalícia s konečným riešením tejto kauzy čakala až na návrat predsedu SDKÚ a ministra zahraničných vecí Mikuláša Dzurindu zo služobnej cesty v USA. „Kauza sa uhrala do stratena, keď o pochybení politických nominantov mali rozhodnúť výsledky kontroly Najvyššieho kontrolného úradu,“ myslí si Koziak.

Premiérka si nedokázala presadiť svoj postoj ani v aktuálnom spore s Miklošom o vyvodení dôsledkov z kauzy sťahovania daňových úradov do budovy funkcionára SDKÚ.

Čo si premiérka Iveta Radičová nedokázala presadiť

*** kauza hayekovci** – Firma Hayek Consulting, ktorú vlastnili bývalí štátni tajomníci ministerstiev hospodárstva a dopravy Martin Chren (SaS) a Ivan Švejna (Most – Híd), získala zákazku od štátu aj po ich nástupe do funkcií. Premiérka žiadala ich odchod, Chren odísť odmietal, podržala ho SaS, funkcie sa vzdal až neskôr, aj to z iných dôvodov

*** tunelovanie Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania** – premiérka požiadala ministra hospodárstva Juraja Miškova aby ihneď konal a odvolal všetkých zodpovedných, ten odmietol odvolať nominantov SaS, najprv sa chcel oboznámiť s celým prípadom. Agentúra dodnes existuje

*** privatizácia** – napriek predvolebným sľubom o tom, že sa nebude privatizovať, štát dnes pripravuje predaj šiestich teplární, železničného Carga či podielu v Slovak Telekome

*** o teplárňach v januári** Radičová povedala, že vo firmách, kde má podiel štát a sú ziskové, nie je žiaden dôvod na úvahy o predaji, už o pár týždňov nato však podporila predaj aj tých plne štátnych teplární, ktoré boli ziskové

*** snaha o výberové konanie na všetkých zástupcov štátu** v predstavenstvách štátnych firiem – plošné konkurzy sa nekonali a Radičová vzala slová o preobsadení orgánov firiem späť

*** Daňové riaditeľstvo vedené Miroslavom Mikulčíkom**, blízkym priateľom ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ), si vybralo firmu funkcionára strany Ondreja Ščurka, ktorý má blízko k predsedovi SDKÚ Mikulášovi Dzurindovi, na prenájom budovy daňovým úradom v Košiciach, Mikloš odmietol odvolať Mikulčíka, hoci to požadovala premiérka

9 debata chyba