Slota: Maďari sa hanbia za svoju republiku

Maďari vypúšťajú z názvu štátu slovo "republika", lebo sa za svoju republiku hanbia a hrdí sú na neexistujúci štátny útvar - monarchistické Uhorsko.

24.04.2011 15:27
Ján Slota Foto:
Predseda SNS Ján Slota
debata (30)

Maďari vypúšťajú z názvu štátu slovo „republika“, lebo sa za svoju republiku hanbia a hrdí sú na neexistujúci štátny útvar – monarchistické Uhorsko. Na margo novej maďarskej ústavy, ktorú má v pondelok 25. apríla podpísať prezident Maďarskej republiky Pál Schmitt, to povedal predseda SNS Ján Slota.

„Je to pravý opak hrdosti na Maďarskú republiku. Oni pokladajú štátny útvar, ktorý vznikol po Trianone za hanbu,“ komentoval symboliku novej ústavy Slota. „Maďari to pokladajú za trianonskú traumu a štátnu hanbu, ktorú utŕžili po porážke v druhej svetovej vojne,“ povedal Slota, podľa ktorého nová ústava symbolizuje negatívny vzťah Maďarov k vlastnému štátu.

„Republika, to nie je len názov štátneho útvaru. Po stránke historickej je dôležitý demokratizačný vývoj štátov, ktoré prechádzali z monarchie cez veľkú buržoáznu revolúciu až do štádia štátnosti, ktoré je charakterizované republikou,“ zdôraznil. „Názov štátu s tým, že podstata ostáva len v úrovni názvu daného národného štátu, že je to len Maďarsko bez republiky, to má ďalekosiahly význam. Chcem zdôrazniť, že v podtexte toho, čo sa nedostalo do novej ústavy a čo sa tam dostalo, evokuje táto nová ústava jednoznačne myšlienku, že terajšej maďarskej politickej špičke ide o obnovenie Veľkého Maďarska, kde dávajú znamienko rovnosti medzi Veľkým Maďarskom a Uhorskom,“ dodal predseda SNS.

Na druhej strane maďarský premiér Viktor Orbán na sociálnej sieti Facebook zaželal Maďarom pokojné veľkonočné sviatky a ocenil prijatie novej ústavy, ktorú má prezident slávnostne podpísať na Veľkonočný pondelok.

V krátkom videozázname Orbán označil podpísanie novej ústavy práve 25. apríla – v deň, keď pred rokom získala jeho strana Maďarský občiansky zväz-Fidesz spolu s Kresťanskode­mokratickou ľudovou stranou (KDNP) v parlamentných voľbách dvojtretinovú väčšinu – za osudové.

Ústava bude podľa jeho vyjadrenia štítom ochraňujúcim maďarské spoločenstvá pred problémami, voči ktorým boli v uplynulých ôsmich rokoch bezbranní. „Máme teda dôvod na radosť,“ dodal premiér.

Novú ústavu prijal parlament 18. apríla; do platnosti vstúpi 1. januára 2012. Za návrh ústavy hlasovali poslanci vládnych strán Fidesz a KDNP, proti hlasovali poslanci Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik. Frakcie Maďarskej socialistickej strany (MSZP) a Politika môže byť iná (LMP) sa hlasovania nezúčastnili.

30 debata chyba