Úradníci miest a žúp majú mať menej

Po županoch, starostoch a primátoroch chce vládna koalícia siahnuť aj na neraz prehnané platy miestnych úradníkov. Najmä niektoré župy a veľké mestá odmeňovali svojich ľudí vysoko nad rámec tabuľkových platov.

26.04.2011 14:26
bratislavské mestské zastupiteľstvo Foto:
Novela zákona o štátnej službe z rezortu ministerstva práce zruší právo starostov a primátorov odmeňovať zamestnancov podľa nimi určených pravidiel. Na ilustračnej snímke zasadnutie bratislavského mestského zastupiteľstva.
debata (3)

Novela zákona o štátnej službe, ktorú navrhuje minister práce Jozef Mihál, zruší právo starostov a primátorov odmeňovať zamestnancov svojich úradov podľa nimi určených pravidiel.

Združenie miest a obcí Slovenska proti zmenám zásadne protestuje, považuje to za ďalšie zasahovanie štátu do svojich kompetencií. Združenie občanov miest a obcí, naopak, iniciatívu vlády víta. Premrštené platy podľa predstaviteľky ZOMOS Vandy Rybanskej brali predovšetkým úradníci vo veľkých mestách a župách. „Malých obcí sa to takmer netýka. Nemajú peniaze a okrem toho tam každý každého pozná,“ hovorí Rybanská.

ZMOS prirovnáva snahu vlády o šetrenie k zavádzaniu niekdajších socialistických národných výborov. Proti obmedzeniu právomoci v odmeňovaní pracovníkov je aj podpredsedníčka ZMOS Viera Krakovská. Vyše 20 rokov stojí na čele obce Brusno, zamestnancom dáva tabuľkové platy. Tvrdí však, že je dôležité navýšenie platu nechať na starostoch, napríklad, ak si chcú najať odborníka. Myslí si, že pre pár nenažraných starostov budú trpieť všetci.

Koalícia je podľa Mihála pripravená počúvať samosprávu, bude však trvať na transparentnejších pravidlách. „Bol by som rád, keby sa v spolupráci so ZMOS-om a samosprávnymi krajmi našlo vyhovujúce riešenie, napríklad možno ponechaním možností odmeňovania, ale s takým spresnením, aby nemohlo dochádzať k zneužitiu. Moji odborníci už mi nejaké návrhy pripravujú,“ dodal Mihál. Podľa neho je zmyslom zmeny šetrenie rozpočtových prostriedkov, „pretože sú signály, že sa táto voľnosť v určitých prípadoch zneužíva a potom obce nemajú prostriedky na to, čo by zo zákona mali občanom garantovať, napríklad dostupnosť sociálnych služieb“.

Parlament tak bude na májovej schôdzi rozhodovať o platoch vedenia obcí, ale aj zamestnancov. Koalícia na opätovné schválenie prezidentom vráteného zákona potrebuje 76 hlasov. Jeden z jeho predkladateľov Szilárd Somogyi z SaS si je schválením zákona istý. Teší ho, že prezident nenamietal proti podstate, jeho pripomienky sú len technické. Inak si napríklad vykladá časť o odstupnom. Podľa prezidenta z nej vyplýva nie znížené odstupné na tri mesačné platy, ale naopak, možnosť dostať pri odchode z funkcie až 36 platov.

Opozičný Smer hlasovať zrejme nebude, pri ostatnom hlasovaní odišiel zo sály.

Komplexnejšiu zmenu zákonov týkajúcich sa verejnej správy ohlásili poslanci SaS. Navrhujú aj zníženie počtu poslancov v samosprávach, časti koalície sa do takéhoto kroku nechce. „To nie je to najpodstatnejšie. Cieľom je modernizácia a väčšia súčinnosť štátnej správy a samosprávy. Výsledkom má byť zníženie počtu nielen obecných poslancov, ale aj poslancov Národnej rady,“ uviedol Somogyi.

Tlak na koalíciu sa ZMOS môže vyplatiť, hoci na stredajšie rokovanie vlády ide novela o platoch úradníkov bez dohody. Minister Mihál pre Pravdu pripustil, že sa môže v parlamente zmeniť.

Ako sa rozhoduje teraz

*** O odmenách zamestnancov** samosprávnych krajov rozhoduje krajský parlament. Samosprávy môžu prijať poriadok odmeňovania zamestnancov a tabuľkový plat im zvýšiť o doplnkovú mzdu, mzdové zvýhodnenia či odmeny.

*** Samosprávy môžu tiež odpustiť** povinnú kvalifikáciu a zamestnať napríklad na vysokoškolskom mieste stredoškoláka.

*** Za rovnakú prácu** vo verejnom záujme dostávajú zamestnanci rôzne platy.

*** Voľnosť pri odmeňovaní** vedie k rôznym počtom tarifných tried. Trnavský VÚC, mesto Prešov alebo Bratislava-Staré Mesto majú šesť tried, podľa ktorých platia zamestnancov. Žilinský kraj ich má 13. Banskobystrický samosprávny kraj a Bratislava-Devínska Nová Ves tarifné triedy nemajú, platy sú určené funkciou.

*** Veľké rozdiely sú v nárokoch na vzdelanie** pri zaradení do tarifnej triedy, ktorá určuje výšku platu. V Žilinskom kraji stačí na 11. triedu stredné odborné vzdelanie a desať rokov praxe, zákon o odmeňovaní pri práci vo verejnom záujme vyžaduje pre túto triedu minimálne magisterské vzdelanie.

zdroj: MPSVR

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba