Kusý: Koalícia nemôže riskovať, že by bol Trnka vyhlásený za víťaza ex-offo

Koaličné strany sa podľa politológa Miroslava Kusého v ďalšej voľbe generálneho prokurátora zrejme nepokúsia o obštrukciu, lebo by sa im to mohlo vrátiť "ako bumerang" ďalším podaním na Ústavný súd.

27.04.2011 11:02
Miroslav Kusý Foto: ,
Miroslav Kusý
debata (28)

„Čítal som už aj také úvahy, že by v takom prípade za víťaza voľby mohol byť vyhlásený kandidát Dobroslav Trnka ex – offo (z úradnej moci),“ ponamenal Kusý.

Politológ preto očakáva štandardnú tajnú voľbu generálneho prokurátora. „Dá sa diskutovať o tom, aký senát ústavného súdu v tomto prípade rozhodoval a ako. Ale samotné rozhodnutie je jednoznačné,“ doplnil politológ.

„Má to byť niečo ako hodina pravdy tejto vládnej koalície,“ komentoval hlasovanie, ktoré prebehne na začiatku nasledujúcej schôdze Národnej rady. „Tak si to želela aj premiérka Iveta Radičová (SDKÚ),“ konštatoval Kusý.

Dodal, že zo samotného princípu tajnej voľby vyplýva, že sa nedá zaručiť jednotné hlasovanie všetkých poslancov vládnej koalície. „Možnosť, že niektorí koaliční poslanci znovu podporia kandidáta Trnku tu je, veď to bol jeden z dôvodov zmeny rokovacieho poriadku, ktorá zaviedla verejnú voľbu generálneho prokurátora,“ poznamenal.

Dodal, že cena za podporu kandidáta opozičných strán by bola pre koalíciu vysoká, čo si budú jednotliví vládni poslanci pri hlasovaní uvedomovať. „Tým, že to premiérka postavila do roviny buď – alebo, stal sa z tejto voľby skúšobný kameň vládnej koalície. Nemusela to urobiť, ale spravila to a naspäť sa to už zobrať nedá,“ uzavrel Kusý.

Poslanci Národnej rady SR pristúpia k opakovanej tajnej voľbe nového generálneho prokurátora na úvod riadnej 17. schôdze parlamentu. Po viac ako trojhodinovom rokovaní Koaličnej rady to oznámil predseda KDH Ján Figeľ, ktorý bol hostiteľom mimoriadneho zasadnutia lídrov.

Voľba nového šéfa prokurátorov s kandidátmi Dobroslavom Trnkom a Jozefom Čentéšom bude podľa jeho slov zaradená na samotný úvod schôdze. „Myslíme si, že to môže zadosťučiniť nálezu Ústavného súdu (ÚS) SR,“ pripustil šéf rezortu dopravy.

Súd minulý týždeň prikázal parlamentu voľbu zopakovať, keďže poslanci svojim konaním porušili zásadu jej tajnosti a poškodili práva opozičného kandidáta Dobroslava Trnku. Figeľ tvrdí, že koalícia nález ÚS rešpektuje, a preto budú členovia snemovne voliť generálneho prokurátora tajne a nie verejne, ako mala pôvodne v pláne. Či poslanci vládnych strán využijú nejakú formu obštrukcie, aby sa poistili, že nebude zvolený Trnka, predseda NR SR Richard Sulík (SaS) prezradiť nechcel.

„K spôsobu voľby sa vyjadrovať nebudem, lebo jedna z vecí, ktoré ÚS napadol, bola, že došlo k prílišnej koordinácii. Voľba bude tajná tak, ako ústavný súd požadoval,“ deklaroval Sulík.

Zároveň oznámil, že zámer koalície zmeniť do budúcna niektoré voľby vrátane generálneho prokurátora z tajných na verejné, platí. Parlament už takúto zmenu rokovacieho poriadku schválil, no prezident SR Ivan Gašparovič právnu normu snemovni vrátil.

28 debata chyba