Slovensko, do toho!

Slovensko, najmä hlavné mesto sa pripravuje na nápor desaťtisícov návštevníkov. Na majstrovstvá sveta v hokeji, ktoré sa začínajú v Bratislave aj Košiciach, sa zatiaľ predalo takmer 260-tisíc lístkov. Obe mestá tak čaká historická udalosť, akú ešte nezažili. Krajina bude žiť hokejom sedemnásť dní a silný tím, ktorý sa trénerom tohto roku podarilo zostaviť, je nádejou, že by majstrovstvá na domácej pôde mohli okrem napätia priniesť aj radosť.

29.04.2011 07:28
dres, stánok Foto:
Obe dejiská šampionátu už žijú hokejom, stánky so suvenírmi zaplavili ulice v centrách.
debata

Počet návštevníkov, ktorí sem prídu kvôli šampionátu, si netrúfajú odhadnúť hotelieri ani experti na cestovný ruch. Medializované informácie o príchode vyše 300-tisíc turistov označujú za prehnané. Často sa totiž zamieňajú s údajmi o divákoch, no tí počas majstrovstiev môžu navštíviť viac zápasov. Organizátori šampionátu plánovali predať až 340-tisíc vstupeniek. Keby sa vypredalo všetkých 56 zápasov, predalo by sa 392-tisíc lístkov. Michaela Grendelová z organizačného tímu verí, že sa im cieľ podarí dosiahnuť. „S predajom vstupeniek sme spokojní. Ďalších 30 percent lístkov sa totiž ešte zvykne predať počas majstrovstiev,“ vysvetlila.

Už v piatok sa na majstrovstvách predstavia slovenskí hokejisti proti nováčikovi zo Slovinska. V slovenskom mužstve je väčšina našich hviezd z najlepších svetových líg. Tím kanadského trénera Glena Hanlona zatiaľ ešte nie je kompletný, útočníci z NHL Marián Hossa, Michal Handzuš či obranca Ľubomír Višňovský sú ešte len na ceste na Slovensko. Večer by mali na ľad Orange Areny vykorčuľovať hráči ako Marián Gáborík, Miroslav Šatan, Pavol Demitra, Jozef Stümpel či brankár Jaroslav Halák.

Piatok na MS
A-skupina (Bratislava):

16.15 Nemecko – Rusko
20.15 Slovensko – Slovinsko
B-skupina (Košice):
16.15 Švajčiarsko – Francúzsko
20.15 Bielorusko – Kanada

Majstrovstvá sveta budú zaťažkávacou skúškou aj pre hlavné mesto. To na ich uskutočnenie vynaložilo celkovo asi 100 miliónov eur. Z toho zhruba 96 miliónov išlo len na rekonštrukciu Zimného štadióna Ondreja Nepelu, ktorý sa dočasne premenoval na Orange Arenu. Ďalších 96-tisíc eur dala Bratislava na reklamnú kampaň a pol milióna na úpravy verejných priestranstiev či práce súvisiace s poriadkom. Približne 200-tisíc eur investovalo mesto do opravy zdevastovaného podchodu na Trnavskom mýte, ktorý leží blízko zimného štadióna, a 50-tisíc šlo na kyvadlovú dopravu medzi záchytnými parkoviskami a dejiskom šampionátu.

Mesto dalo vysadiť i vyše päťtisíc kvetov, čo zaplatilo zo sponzorských príspevkov. „Vysádzali ich dobrovoľníci. Vymaľovali aj odpadkové koše na staniciach a upravili plochu pri Prezidentskom paláci,“ informoval hovorca primátora Ľubomír Andrassy s tým, že v nasadení budú aj upratovači. „Verejné priestranstvá budú čistiť každý deň,“ ubezpečil. Dopravný podnik majstrovstvám dokonca prispôsobil názvy zastávok MHD, čo u Bratislavčanov vzbudilo úsmev.

Zastávka na Bajkalskej sa totiž zmenila na Fan Village a tie pri Zimnom štadióne a na Ulici odbojárov na Orange Arena Bus a Orange Arena Tram. „Je to dočasné riešenie. Ich názvy sa zmenili, aby sa uľahčila orientácia pre ľudí, ktorí do Bratislavy prišli z iných miest alebo zo zahraničia,“ priblížil hovorca dopravného podniku Tomáš Zajac.

Na hlavných cestách z Česka, Rakúska a Maďarska osadili reklamné nosiče s údajmi o majstrovstvách, podobné tabule budú aj v Petržalke. O informovanie turistov sa budú starať i pracovníci Bratislavského kultúrneho a informačného strediska. Informačné materiály budú k dispozícii aj na rakúskom letisku vo Schwechate a na Schwedenplatzi vo Viedni. Turisti okrem toho budú môcť využiť i mobilného sprievodcu – do mobilu si v Bratislave môžu bezplatne stiahnuť základné informácie o meste aj šampionáte.

Na poriadok bude v meste dozerať 700 až tisíc policajtov. Bratislavské vedenie si vyžiadalo pomoc z troch ďalších krajov, odkiaľ príde asi 330 poriadkových a 40 dopravných policajtov. V uliciach mesta sa zase budú pohybovať jazykovo nadanejší príslušníci, aby mohli v prípade potreby poradiť cudzincom.

Mestskí policajti v Bratislave sa budú sústreďovať najmä na oblasť takzvanej obmedzenej zóny, teda okolie zimného štadióna, kde budú nonstop kontrolovať vstup. Hovorca mestskej polície Peter Pleva upozornil, že v Starom a Novom Meste platí zákaz konzumácie alkoholu na verejných priestranstvách, za čo hrozí pokuta do 33 eur.

V pohotovosti budú aj hasiči. Budú sa podieľať na monitorovaní nebezpečných a rádioaktívnych látok. Spolu s pyrotechnikom budú pred každým športovým zápasom a počas hry pomocou prenosných detektorov zaisťovať odber vzoriek ovzdušia na analýzu jedovatých látok.

Zóny pre fanúšikov

Kto si chce hokejovú atmosféru vychutnať s ostatnými fanúšikmi a nedostal sa na štadión, bude môcť využiť tri špeciálne zóny, ktoré na tento účel zriadilo mesto. Pri štadióne na Kalinčiakovej bude fungovať Fan Village s veľkoplošnou obrazovkou, kde by sa malo zmestiť až osemtisíc ľudí. Druhá zóna s názvom River Fan je na Tyršovom nábreží v Petržalke. Pojme asi tisíc fanúšikov. Od pondelka pribudne nová zóna na Hlavnom námestí, nazvaná Námestie šampiónov. Ak by slovenský tím hral o medailu, veľkoplošnú obrazovku by mali nainštalovať aj na Námestie SNP.

debata chyba