Dzurinda nechce byť v tomto volebnom období premiérom

Predseda SDKÚ a minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda určite nechce byť v tomto volebnom období premiérom a jeho politický subjekt nemá záujem vstúpiť do koalície so Smerom. Vyhlásil to v relácii televízie Markíza Na telo v súvislosti s blížiacou sa tajnou voľbou generálneho prokurátora, po ktorej by v prípade zvolenia Dobroslava Trnku podala predsedníčka vlády SR Iveta Radičová (SDKÚ) demisiu.

01.05.2011 15:21
Mikuláš Dzurinda Foto:
Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda
debata (32)

Na otázku, či je premiérka človekom na správnom mieste, však neodpovedal. Zdôraznil, že je minister, a teda podriadený šéfke exekutívy, no avizoval, že na túto otázku odpovie na sklonku volebného obdobia, keď bude SDKÚ zvažovať, kto povedie stranu do volieb.„Mám záujem, aby súčasná vládna koalícia vydržala celé volebné obdobie,“ deklaroval.

Na margo blížiacej sa opakovanej tajnej voľby generálneho prokurátora Dzurinda zdôraznil, že on svojim poslancom verí na sto percent. Zároveň vylúčil, že by to bol niekto z jeho politického subjektu, kto vlani napriek dohode podporil opozičného kandidáta Trnku. Tomu k zvoleniu chýbal jediný hlas. „SDKÚ som zakladal pred 11 rokmi a viem, koho mám v rodine,“ uistil s tým, že by bol ochotný aj dať hlavu na klát.

Ako dôkaz, že SDKÚ hlasovalo za koaličného nominanta Jozefa Čentéša, pripomenul Dzurinda vzájomné kontrolovanie sa poslancov a vytváranie dvojičiek. Takýto postup však už nebude možný, keďže Ústavný súd SR prikázal práve pre tieto kontrolné mechanizmy tajnú voľbu opakovať.

Svojim poslancom Dzurinda verí aj napriek tomu, že v prvom kole voľby nominoval Trnku okrem opozície aj Stanislav Janiš (SDKÚ). „Urobil to v časovej tiesni, keď nebolo jasné, kto chce koho navrhnúť, a urobil to omnoho skôr, ako sme zladili postoje v rámci koalície,“ vysvetľoval Dzurinda krok svojho straníckeho podriadeného.

To, že za Janišovym rozhodnutím stál údajne on sám, označil Dzurinda za klebetu. „Slovensko potrebuje, aby sme štyri roky vydržali v tejto kompozícii. Mňa moja práca veľmi baví,“ podotkol. O scenári, že by bol Trnka predsa len zvolený a Radičová by podala demisiu, špekulovať nechcel.

Dvojnásobný expremiér sa nevyhol ani otázke novoprijatej maďarskej ústavy. Opozícia mu v tejto súvislosti vyčíta, že je príliš zdržanlivý. Dzurinda to vysvetľuje tým, že má rád Slovensko, cíti obrovskú zodpovednosť a nechce vytĺkať z takýchto tém lacný stranícky kapitál. „Nacionalizmus v kombinácii s populizmom je cesta do pekla. Zajtra sa ukáže, ako to Smer s touto témou myslí,“ avizoval.

Dzurinda totiž k sebe pozval všetkých členov Zahraničného výboru NR SR aj všetkých slovenských europoslancov. „Dostanú detailnú informáciu, čo som urobil, ako som konal, čo robím a ako konať mienim. Ale ak to netrúbim do sveta a nebúcham po stole, tak sa tak správam preto, lebo chcem v konečnom dôsledku uspieť,“ uzavrel.

32 debata chyba