Žitňanská odvolala deviatich šéfov súdov, posvieti si aj na ďalších

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská odvolala deviatich predsedov okresných a piatich krajských súdov preto, že mali najhoršie výsledky. Povedala to na tlačovej konferencii. "Toto som urobila po veľmi dôkladnom zvážení, po vyhodnotení všetkých analýz, ktoré mám o stave justície a ktoré sú koniec koncov zverejnené na webovej stránke ministerstva spravodlivosti," vyhlásila Žitňanská. Nevylúčila, že si posvieti aj na ďalšie súdy.

10.05.2011 16:01 , aktualizované: 17:31
Lucia Žitňanská Foto:
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.
debata (62)

Šéfka spravodlivosti sa rozhodovala podľa troch kritérií. Hodnotila výkonnosť súdov, či majú prieťahy v konaniach, kritérium dodržiavania náhodného prideľovania súdnych prípadov a tiež mieru, respektíve stratu dôvery v schopnosť predsedov súdov vykonávať svoju funkciu nezaujato, svedomito a v súlade s etickými štandardami.

Žitňanská odmietla kritiku, že o funkciu pripravila predovšetkým sudcov blízkych predsedovi Najvyššieho súdu SR a Žitňanskej oponentovi Štefanovi Harabinovi. „Nedelím sudcov na tých, ktorí sú blízki Harabinovi a ktorí nie sú blízki Harabinovi. Posudzujem otázku riadneho spravovania súdu a výsledkov súdu, to sú pre mňa rozhodujúce kritériá, pretože to je podľa mienky v záujme súdnictva všetkých slušných, poctivých sudcov a zároveň záujem verejný,“ uviedla Žitňanská.

Harabin: Žitňanská odštartovala čistky

Ministerka spravodlivosti neústavným odvolávaním predsedov súdov odštartovala politické čistky v súdnictve. Domnieva sa predseda Súdnej rady SR Štefan Harabin.

„Stratu politickej dôvery ministerky ako dôvod na odvolanie predsedu súdu zákon nepozná. Je to právny a odborný nezmysel. Politická úderka už čaká na trafiky, stačí si zobrať zoznam tzv. kritikov, ktorých chce ministerka Žitňanská politicky dosadiť na uvoľnené posty,“ uviedol Harabin.

Podľa jeho slov Žitňanskej argumenty o slabých výkonoch na súdoch neobstoja, pretože Krajský súd v Prešove dosahuje najlepšie výsledky v rámci rýchlosti súdneho konania v SR. „Poverený predseda tohto súdu Igor Burger dokonca súd zakladal a spokojní s jeho výkonmi boli všetci doterajší ministri spravodlivosti od vzniku SR,“ spomenul Harabin.

Právo odvolávať sudcov má Žitňanská od 1. mája, keď nadobudla účinnosť novela zákona o sudcoch a prísediacich. Na rozdiel od obdobia spred novely sa dotknutí sudcovia nemôžu proti tomuto rozhodnutiu odvolať na súde. Všetci však zostanú na súdoch, z ktorých boli odvolaní z funkcie predsedu ako riadni sudcovia.

O funkcie okrem iných prišli predsedníčka Krajského súdu v Bratislave Gabriela Šimonová, predseda Krajského súdu v Prešove Igor Burger, predseda Okresného súdu v Bratislave III Richard Molnár, predseda Okresného súdu v Košiciach II Vladimír Kotus, šéf Okresného súdu Košice-okolie Jozef Pribula či Okresného súdu v Košiciach I Andrej Mitterpák.

62 debata chyba