Pašeráci vajíčka papagájov vydávali za keksy

Dobrodružstvo v Karibiku sa pre dvoch Slovákov neskončí rozprávkovým bohatstvom, ale zrejme väzením. V škatuliach od keksov totiž pašovali do Európy 74 vajec papagájov, ktoré patria ku kriticky ohrozeným druhom. Pre policajtov je to rekordný úlovok, ktorý v Európskej únii nemá obdobu. Hodnota tejto zásielky po vyliahnutí presahuje 500-tisíc eur.

11.05.2011 06:58
papagáj Foto:
Z pašovaných vajíčok sa vo viedenskej zoologickej záhrade liahnu papagáje.
debata

Na akcii spolupracovalo viacero slovenských aj zahraničných bezpečnostných zložiek. Hlavnou postavou je chovateľ z Nitrianskeho kraja, ktorý je podľa policajtov známy v Európe ako obchodník s exotickým vtáctvom.

„Získali sme informácie, že sa zaoberá pašovaním kriticky ohrozených druhov vtákov z karibskej oblasti Latinskej Ameriky. Vajcia po vyliahnutí odchoval, prezentoval ako vlastný chov, vyrobil im rodné listy a ďalej ich predával,“ povedal riaditeľ Odboru kriminálnej polície v Nitre Miroslav Ďuráček. Dodal, že väčšina zákazníkov pochádzala zo zahraničia.

Chovateľ sa s komplicom nedávno opäť vybral do Jamajky, kde nakúpil vajcia, každé približne za 500 eur. Cena po vyliahnutí však stúpa niekoľkonásobne. „Podľa odhadov rakúskych policajtov sa ceny za odchovaného papagája z tejto oblasti pohybujú od štyritisíc do 15-tisíc eur,“ prezradil krajský policajný riaditeľ Pavol Šrámek. Hodnotu jedného zadržaného a vyliahnutého papagája odborníci odhadli na 7 400 eur.

Pašerákov zadržali na letisku vo Viedni. Obaja tvrdili, že majú pri sebe len niekoľko škatúľ keksíkov ako darčeky. Práve v nich však mali zabalené vajíčka, odhalil ich skener. Mužov stíhajú na slobode, ešte nie je jasné, kde budú súdení. Na Slovensku im hrozí najviac osem rokov väzenia, a to v prípade, ak sa preukáže, že fungovali ako organizovaná skupina. V Rakúsku sú tresty prísnejšie.

Papagáje sa medzitým liahnu vo viedenskej zoo. Niektoré sa z vajec vykľuvali už po troch dňoch, zatiaľ ich je 50. „Stará sa o ne desaťčlenný tím špecialistov 24 hodín denne,“ uviedol Erich Fleckl z colného úradu Eisenstadt letisko Viedeň. Po štyroch mesiacoch ich rozdelia do zoologických záhrad. Odobrali im vzorky DNA, aby mohli presne určiť druh, zatiaľ sa predpokladá že ide o papagáje amazonské.

Podľa Ďuráčka nemožno vylúčiť, že polícia neskôr zhabe papagáje aj ľuďom, ktorí ich od nitrianskeho chovateľa v minulosti kúpili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba