Dodržte svoje sľuby, vyzývali vládu gejovia a lesby

Zástupcovia neheteroseuálnych menšín v stredu pred Úradom vlády demonštrovali za vytvorenie prvého oficiálneho fóra na diskusiu o gejoch, lesbách, bisexuáloch a transgender ľuďoch.

11.05.2011 12:57
Dúhový pride, homosexuáli Foto:
Protestné zhromaždenie o.z. Queer Leaders Forum a Dúhový Pride ako výzva pre slovenskú vládu, aby neignorovala agendu ľudských práv osôb s neheterosexuálnou orientáciou.
debata (3)

Desiatka demonštrantov z Queer Leaders Forum vyzývala premiérku Ivetu Radičovú, aby prišla von a hovorila s nimi o ich problémoch a právach. „Pred voľbami nás premiérka viackrát vo svojich vyjadreniach podporila, teraz mlčí. Snažili sme sa s ňou stretnúť opakovane, odkázala nám, že bude mať čas v júli, teraz rieši vážne ekonomické otázky,“ povedala aktivistka a organizátorka Dúhového pochodu Romana Schlesinger.

Menšiny, ktoré zastupuje, potrebujú akútne riešiť heterosexuálne partnerstvá aj problematiku rodičovstva a výchovy. Schlesinger ale neočakáva, že by sa takéto legislatívne „novinky“ podarilo presadiť. Napriek volebným sľubom SaS, že bude presadzoval homosexuálne partnerstvá, nie je vládna koalícia ochotná prijať legislatívu, bežnú v mnohých štátoch Európskej únie vrátane katolíckeho Španielska. „Problémom je KDH. Vždy narazíme na ich odpor k homosexualite ako takej,“ dodáva Schlesinger.

Sila KDH sa ukáže o pár hodín, keď bude vláda rozhodovať o zriadení výboru pre neheterosexuálne menšiny pri Rade vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť. Ustanovenie výboru kabinet pôvodne odmietol, vicepremiér pre menšiny Rudolf Chmel (Most) sa oň s podporou SaS pokúsi znova.

Pre neheteroseuálne menšiny je zriadenie výboru významným signálom. Práve v ňom by mali odborníci pripraviť metodiku pre skúmanie ich problémov, mapovanie šikany a diskriminácie. „Nemá to byť komisia na prípravu zákona o registrovaných partnerstvách,“ dodáva Schlesinger. Výbor by mal byť začiatkom diskusie o právach menšiny, ktorú sa podľa jej predstaviteľov doteraz všetky vlády snažili vytesniť a zneviditeľniť.

3 debata chyba