Po voľbe prokurátora Radičová neodstúpi, odhaduje Dzurinda

Po opakovanej tajnej voľbe generálneho prokurátora Iveta Radičová (SDKÚ) neodíde z postu predsedu vlády. Na tlačovej konferencii to vyhlásil predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda s tým, že ide o jeho politický odhad.

16.05.2011 16:31 , aktualizované: 19:42
Mikuláš Dzurinda Foto:
Minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda
debata (21)

„Poslanci a poslankyne SDKÚ pristúpia k tajnej voľbe generálneho prokurátora s pocitom zodpovednosti za pokračovanie reforiem vlády Ivety Radičovej,“ vyhlásil predseda SDKÚ. Dodal, že súčasná vláda nemá alternatívu, ktorá by bola schopná a ochotná takéto reformy pripraviť.

„Považujeme za samozrejmé, že budeme rešpektovať nález Ústavného súdu,“ reagoval Dzurinda na otázku, či budú poslanci znovu kontrolovať, ako ktorý z nich hlasoval. O detailoch tajnej voľby však hovoriť nechcel. Dodal len, že reči o kupovaní poslancov sa hovoria ľahko, v praxi sa však nepotvrdili. Dzurinda očakáva, že ostatné koaličné kluby pristúpia k voľbe generálneho prokurátora s pocitom rovnakej zodpovednosti, ako SDKÚ.

Poslanecký klub SDKÚ v pondelok prerokoval okrem voľby generálneho prokurátora aj očakávané hlasovania na nadchádzajúcej schôdzi NRSR. „Prioritou pre SDKÚ budú body, ktoré sa týkajú zákonnosti a spravodlivosti,“ povedal predseda poslaneckého klubu SDKÚ Jozef Mikuš s tým, že pôjde na príklad o zákon sudcoch, alebo o prokuratúre. Koaliční poslanci predložia aj zrušenie priestupkovej imunity poslancov.

Koalícia sa na spoločnom postupe nedohodla

Predstavitelia koaličných strán sa nedohodli na spoločnom postupe pri voľbe generálneho prokurátora. „Voľba bude tajná. Všetci poslanci budú hlasovať podľa svojho vedomia a svedomia. Žiadne kontrolné mechanizmy nie sú dohodnuté,“ povedal po rokovaní predseda poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár. Ostatní politici sa novinárom vyhli.

Podľa informácií kresťanskí demokrati i strana Most-Híd navrhovali, aby poslanci vyniesli po hlasovaní prázdne lístky. To však odmietla premiérka Iveta Radičová i jej strana SDKÚ a aj SaS. Politici sa dohodli, že zodpovednosť za voľbu nesie každý poslanec.

Vládnu koalíciu už v utorok (17.5.) popoludní čaká vážna skúška. Poslanci si na základe verdiktu Ústavného súdu SR zopakujú v úvode 17. schôdze NR SR tajnú voľbu generálneho prokurátora, nad ktorou visí hrozba demisie premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ). Na rozdiel od decembra minulého roka však vládne strany svojho nominanta na volebnom lístku mať nebudú, keďže Jozef Čentéš 13. mája odstúpil. Jediným ašpirantom na funkciu šéfa prokurátorov tak zostal opozičný kandidát Dobroslav Trnka.

**Vydieranie poslancov pri voľbe bude pokračovať, tvrdí Fico **

Predseda opozičného Smeru Robert Fico tvrdí, že vydieranie poslancov Národnej rady SR pri tajnej voľbe generálneho prokurátora bude pokračovať, potvrdila to podľa neho tlačová konferencia SDKÚ.

Zo slov jej predsedu Mikuláša Dzurindu sa dá „logicky vyvodiť“, že poslanci si lístky na voľbu vyberú, ale nevhodia ich do volebnej urny, tvrdí Fico. „Len tak si budú veriť,“ vyhlásil. Takto bude zároveň táto voľby „opäť zmrazená“.

Líder najsilnejšej opozičnej strany avizoval, že s najväčšou pravdepodobnosťou sa touto voľbou bude opäť zaoberať Ústavný súd SR. Želá si zároveň, aby utorková voľba bola tajná a normálna.

Vládu Ivety Radičovej (SDKÚ) nazval Fico „vydieranou“. „Vládny zlepenec hrá divadlo pred verejnosťou,“ povedal. Ak podľa neho dôjde opäť k zmareniu voľby, Smer to bude považovať za jedno z ďalších Radičovej klamstiev.

Procházka: Podľa opozície porušíme Trnkove práva, keď ho nezvolíme

Podľa opozície budú práva kandidáta na generálneho prokurátora Dobroslava Trnku nominovaného Smerom porušené vždy, keď ho Národná rada (NR) SR nezvolí za šéfa prokurátorov. Povedal to predseda ústavnoprávneho výboru Radoslav Procházka (KDH) po rokovaní, na ktorom poslanci prijímali stanovisko k otázke predsedu parlamentu Richarda Sulíka (SaS), či sa Čentéš mohol vzdať kandidatúry na generálneho prokurátora.

Procházka reagoval na vyjadrenia poslancov Smeru, ktorí tvrdia, že podľa nálezu Ústavného súdu (ÚS) SR sa má voľba generálneho prokurátora vykonať za rovnakých podmienok ako v decembri. Parlament by tak mal podľa nich vyberať generálneho prokurátora z dvoch kandidátov. Proti Trnkovi by mal stáť opäť Jozef Čentéš, ktorého nominovala koalícia. Ten sa však kandidatúry vzdal, čo opozícia namietala, lebo tak podmienky vraj nebudú rovnaké ako pri decembrovej voľbe.

„Keby sa vzdali obaja kandidáti, alebo keby jedného z nich uniesli mimozemšťania, alebo by zomrel, alebo by stratil spôsobilosť na právne úkony, alebo by prestal byť prokurátorom, tak podľa výkladu opozície, ktorý je najúčelovejší, aký si viem predstaviť, tak by táto osoba aj tak mala byť kandidátom a NR SR by ju mohla zvoliť za generálneho prokurátora,“ reagoval na tvrdenia opozície Procházka.

Šéf výboru považuje rokovanie o Čentéšovom odstúpení za zbytočné. „Nie je tam najmenšia pochybnosť o tom, že hlasovanie sa ešte nezačalo. Začne sa v utorok. Vo volebnom poriadku je napísané, že kandidát sa môže vzdať do začiatku hlasovania. My sme predsedovi parlamentu iba potvrdili to, čo je napísané vo volebnom poriadku,“ priblížil.

Stíhanie v kauze údajného kupovania hlasov zastavili

V kauze podozrenia z kupovania hlasov poslancov pri minuloročnej decembrovej voľbe generálneho prokurátora sa už trestné stíhanie nevedie. „Úrad špeciálnej prokuratúry potvrdil, že 9. mája polícia uznesením zastavila trestné stíhanie, týkajúce sa podozrenia z kupovania poslaneckých hlasov pri voľbe generálneho prokurátora v minulom roku z dôvodu, že skutok sa nestal,“ uviedla Jana Tökölyová z tlačového a informačného oddelenia Generálnej prokuratúry SR.

21 debata chyba