Pracovať do 62 rokov? Nevydržíme, odkazujú sestričky

Celý deň v robote, na druhý deň nočná, potom pol dňa voľno a znova do práce. To je dnešná realita stoviek zdravotných sestier, ktoré sa sťažujú, že už sú z takéhoto kolobehu unavené. Niektoré z nich za to navyše dostanú v čistom 400 eur, čo je len o 80 eur viac ako minimálna mzda.

19.05.2011 14:00
zdravotné sestry, petícia, nemocnica, protest Foto:
Práca zdravotnej sestry je mnoho krát náročná aj psychicky, tvrdí Darina Leopoldová, ktorá robí na onko-hematológii.
debata (4)

Aj preto sa ich vyše 240-tisíc podpísalo pod petíciu, v ktorej žiadajú zlepšenie pracovných podmienok. V utorok ich asi 500 protestovalo pred parlamentom, vládni politici však zatiaľ nepôsobia, že by ich požiadavkám vyhoveli. Okrem riešenia nadčasov a nízkych platov sestry požadujú aj skorší odchod do dôchodku, hoci dnes sa paradoxne uvažuje skôr o jeho zvyšovaní.

„Odmietame pracovať do 62 rokov. Väčšina z nás je už v päťdesiatke opotrebovaná. Mám kolegyne, ktoré v tomto veku odchádzajú do invalidného dôchodku. Do 62 nie sme schopné vydržať,“ hovorí pôrodná asistentka Iva Kubicová z Bratislavy. Ako ďalej dodáva, dôvod, prečo sú naše zdravotné sestry také preťažené, je ten, že ich je v nemocniciach málo, no práce majú veľa. „U nás v pôrodnici sa to ešte ako-tak dá zvládnuť, lebo máme približne osem pacientov, sme tri sestry a máme to dobre zadelené. Horšie to majú na oddeleniach, kde majú aj tridsať pacientov.“

Nedostatok sestier sa neodráža iba na množstve práce, ktorá na každú nemocničnú sestru pripadne, ale najmä na nepretržitých službách. „Človek je celý deň v robote, na druhý deň ide do nočnej, po nočnej ide domov, kde sa trochu vyspí a zase ide do práce. Robia sa sviatky, piatky, v lete sa vyberajú dovolenky… Sestra je nakoniec viac v robote ako doma. Je to veľmi vyčerpávajúca práca a dosť fyzicky náročná,“ povedala zdravotná sestra Martina Malegová, ktorá pracuje na gynekológii v levočskej nemocnici. Tento týždeň bola aj ona, podobne ako Iva Kubicová, medzi stovkami protestujúcich sestier v Národnej rade.

Darina Leopoldová však dodáva, že práca zdravotnej sestry je často náročná aj psychicky. „Ja robím na onko-hematológii, takže sú tu pacienti väčšinou s leukémiou, máme tu aj transplantačnú jednotku. Je to tu dosť náročné, čo sa týka psychiky. Mnoho ráz sa stáva, že aj domov si tu prácu nesieme. Niekedy si človek aj povie, že si to nemôže pripúšťať k srdcu, ale nejde to, pretože tí pacienti sú u nás aj týždne, mesiace. Mladé sestry sa tu napríklad zaškolia a potom odídu, pretože máloktorá to psychicky zvládne,“ povedala zdravotná sestra z Univerzitnej nemocnice Bratislava na Antolskej.

Aj keď všetky sestry majú približne rovnako náročnú prácu, ich plat sa často líši aj o niekoľko stoviek eur. Kým sestra napríklad v Bratislave zarobí približne 700 – 800 eur, sestry v menších mestách iba 400 – 500 eur. „Naše platy oproti platom v Bratislave sú zúfalé. Nie je to tak, ako sa prezentuje, že priemerný plat sestry je 800 eur. Keď mám hovoriť sama za seba, som rada, keď mám výplatu 400 eur. Navyše, od apríla nám znižovali príplatky za soboty a nedele, takže tie platy sa naozaj približujú k minimálnej mzde,“ povedala Malegová.

Ak chce u nás zdravotná sestra zarobiť viac, ide to často podľa sestričiek na úkor jej rodiny. „Keď som nastúpila po materskej, bolo to náročné, pretože sme robili na tri zmeny. To som poriadne ani nebola doma. Preto, aby som sa stíhala starať aj o vlastnú rodinu, som začala robiť osemhodinové zmeny. Ide to síce na úkor môjho platu, ale mám dcéru prváčku na základnej škole, ktorej sa potrebujem denne venovať,“ dodala zdravotná sestra z Levoče.

Čo žiadajú zdravotné sestry

stanovenie minimálnej hodinovej mzdy

skorší odchod do dôchodku

kontrolu dodržiavania nadčasov, bezpečnosti pri práci a počtu zdravotníkov v prepočte na lôžka

úpravu poskytovania zdravotnej starostlivosti v zariadeniach sociálnych služieb

zaradiť agentúry domáceho ošetrovateľstva do ambulantnej zdravotnej starostlivosti

podporu sústavného vzdelávania sestier a pôrodných asistentiek

vytvorenie samostatného študijného odboru ošetrovateľstvo na vysokých školách

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba