Ingsteel: Štadión sme zrekonštruovali nadštandardne

Kým zahraniční hostia boli so zrekonštruovaným zimným štadiónom v Bratislave maximálne spokojní, vláda ho kritizuje. Hoci počas hokejových majstrovstiev sveta útoky na čas utíchli, po ich skončení otvoril minister financií Ivan Mikloš túto tému opäť. Cenu za rekonštrukciu považuje za príliš vysokú, a preto požiadal Najvyšší kontrolný úrad o preskúmanie financovania prestavby štadióna Ondreja Nepelu.

22.05.2011 14:58
zimný štadión Ondreja Nepelu Foto:
Financovanie prestavby štadióna Ondreja Nepelu preskúma Najvyšší kontrolný úrad.
debata (12)

Anton Bezák, generálny riaditeľ spoločnosti Ingsteel, ktorá rekonštrukciu realizovala, tvrdí, že s kontrolou problém nemajú a poskytnú súčinnosť. Prepojenie firmy s podnikateľom Jurajom Širokým, ktorého meno vládni činitelia spájajú s obnovou štadiónu, vylúčil a cenu rekonštrukcie vyčíslil na 73,1 milióna eur bez DPH.

Navýšenie sumy oproti pôvodnému rozpočtu vysvetľuje zmenami, ktoré sa ukázali ako nevyhnutné v priebehu prác, úpravami, doplňujúcimi prácami, požiadavkami objednávateľa a architekta a prácami, ktoré neboli v pôvodnom tendrovom zadaní požadované, ale boli nevyhnutné pre celkové fungovanie štadióna.

Cenu ovplyvnilo aj použitie nadštandardných materiálov, ktoré sa na stavbách tohto charakteru nepoužívajú – napríklad zdvojená presklená fasáda, akustické zabezpečenie haly, kocka nad ľadovou plochou spolu s informačným pásom, presklené zábradlia a sklenené interiérové steny, ako aj zdvíhacie schodisko, drevené obklady chodieb a zariaďovacie predmety.

Bezák citoval aj prezidenta IIHF René Fasela, ktorý pochválil nielen halu, ale aj šatne pre hokejistov, a ocenil, že prestavba sa uskutočnila v krátkom čase.

Podľa Bezáka ide v prípade štadióna o nadštandard v rámci ceny: hlavná hala je trojpodlažná, časť štvorpodlažná a má jedno podzemné podlažie. Tréningové haly majú jedno nadzemné podlažie a dve podzemné podlažia s parkoviskami. Športový komplex má 18 šatní, 12 bufetov a 28 skyboxov. Rozloha všetkých troch ľadových plôch je 4 500 štvorcových metrov, chladiace rúrky majú dĺžku až 60 kilometrov. Celková tonáž oceľových konštrukcií pre oba objekty je 3 300 ton a použilo sa 26 000 kubických metrov betónu.

Minister financií Ivan Mikloš v piatok pre pracovnú zaneprázdnenosť informácie Ingsteelu nekomentoval, podľa jeho hovorcu však bude rozhodujúce stanovisko Najvyššieho kontrolného úradu.

12 debata chyba