Brocka: Problém je, ak išlo o umelé zákazky

Za zmluvy, ktoré boli síce právne v poriadku, ale eticky sporné, odvolal nedávno minister dopravy Ján Figeľ (KDH) šéfa diaľničiarov Alana Sitára.

23.05.2011 12:00
Július Brocka Foto:
Július Brocka.
debata

Externá poradkyňa premiérky Tatiana Behrová mala tiež pochybné zákazky, a to na ministerstve financií, ale poradkyňou zostáva. Podľa podpredsedu kresťanských demokratov Júliusa Brocku je otázne, či ministerstvo potrebovalo od premiérkinej poradkyne rady v oblasti verejného obstarávania.

Je správne, že premiérka si ponecháva poradkyňu po tom, čo sa ukázali jej sporné zákazky v rezorte financií?

Je to delikátna vec a nedovolím si to odsúdiť, keďže prípad nepoznám bližšie. Ide však o externú poradkyňu. Ak by išlo napríklad priamo o asistenta pána Roberta Fica, ktorý by mal zároveň zákazky na ministerstvách, vnímal by som to, akoby jeden advokát zastupoval jednu aj druhú stranu. Prečo by však jeden odborník nemohol radiť viacerým ľuďom naraz?

Zákazky boli na odborné poradenstvo v oblasti verejného obstarávania. Na centrálne verejné obstarávanie má však ministerstvo zriadený vlastný odbor.

To je problematickejšie. Ak išlo o umelú zákazku a nepotrebovali tieto služby, len niekto niekomu pomohol, to je problém. Predpokladám, že to príslušné kontrolné orgány posúdia.

Zmluvy boli podpísané tri. Posledná z marca tohto roka, teda tesne pred zmenou pravidiel na verejné obstarávanie, na 29 999 eur. O jedno euro tak podliezol limit pre podprahovú zákazku. Nevidíte v tom problém?

To je príkladom toho, ako sme dobre urobili, že sme sprísnili pravidlá pri narábaní s verejnými zdrojmi. Neviem však, či budeme teraz robiť honbu na čarodejnice a skúmať všetky zmluvy podpísané pred začiatkom účinnosti nového zákona. Bežný človek nereaguje tak, že chcem stihnúť skorší termín či výhodnejšie podmienky. Verím však, že aj v marci sa objednávali skutočne potrebné veci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba