Prokuratúra žiada, aby úrad na ochranu údajov verdikt o sčítaní zrušil

Generálna prokuratúra podala protest proti známemu stanovisku Úradu na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky z 20. mája 2011 k sčítaniu obyvateľov o tom, že sčítanie nie je anonymné.

30.05.2011 13:55
Ľudmila Benkovičová Foto:
Šéfka Štatistického úradu Ľudmila Benkovičová
debata (10)

Prokuratúra žiada stanovisko úradu na ochranu údajov zrušiť. O svojom postupe Generálna prokuratúra in­formovala Štatistický úrad. „Tým považuje podnet Štatistický úrad za vybavený,“ konštatovala tlačová tajomníčka úradu Eva Kelemenová.

Názorová prestrelka medzi štatistikmi a Úradom na ochranu osobných údajov sa spustila jeho vyhlásením, že prebiehajúce sčítanie nie je anonymné, ako to tvrdia štatistici. Úrad narážal na nalepovanie identifikátora na sčítací formulár resp. jeho použitie pri elektronickom sčítaní, čím podľa neho možno sčítací formulár spojiť priamo s konkrétnym človekom.

„Nalepením číselného identifikátora obyvateľa na sčítací formulár, ktorý osoba vyplnila, sa osoba stáva priamo určená a osobné údaje nachádzajúce sa v sčítacom formulári možno priradiť konkrétnej fyzickej osobe. Štatistický úrad preto neúplne a nesprávne informuje obyvateľov,“ píše sa v stanovisku.

Šéfka Štatistického úradu Ľudmila Benkovičová následne vyhlásila, že Úrad na ochranu osobných údajov prispel k tomu, že situácia okolo sčítania obyvateľov, bytov a domov sa mimoriadne vyhrotila. Stanovisko Úradu na ochranu osobných údajov, ktoré v piatok 20. mája zverejnil na svojej internetovej stránke, považuje „za účelové, manipulatívne a ohrozujúce priebeh sčítania.“ 

Štatistický úrad sa bráni, že zákon o sčítaní bol schválený už pred tromi rokmi a prešiel celým legislatívnym procesom, vládou aj pripomienkovým konaním, do ktorého sa Úrad na ochranu osobných údajov mohol zapojiť. „Oni neboli mimo toho pripomienkového konania, oni sú súčasťou toho procesu. Je pre mňa záhadou, prečo desať hodín pred sčítaním vyjde niečo, čo navyše nemá oporu v legislatíve,“ povedala Benkovičová.

Benkovičová trvá na tom, že sčítanie je anonymné a identifikátor, ktorý je podľa Úradu na ochranu osobných údajov sporný, označila za „základný prvok sčítania“. Upozornila na to, že v Českej republike museli ľudia do sčítacích formulárov vypisovať aj meno, priezvisko, rodné číslo, presnú adresu a museli sa podpísať. Použitie identifikátora podľa nej lepšie zabezpečuje anonymitu vo vonkajšom prostredí, nie však voči Štatistickému úradu, čo ani nikto netvrdil.

10 debata chyba