Do slovenskej justície sa obuli aj členovia vlády

Predstavitelia slovenskej vlády vyjadrujú hlboké znepokojenie nad súčasným stavom slovenskej justície, vyjadrila sa premiérka Iveta Radičová po rokovaní vlády.

15.06.2011 14:06
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová
debata (16)

Podľa premiérky v uplynulých dňoch sme boli svedkami rozhodnutí, ktoré vyvolávajú vážne pochybnosti o skutočnej nezávislosti niektorých predstaviteľov justície.

V tejto súvislosti pripomenula prepustenie Karola Mella, ktorý je obžalovaný z prípravy vraždy. V roku 2004 mal zorganizovať zavraždenie bývalého policajta. Vrahovia však v Moste pri Bratislave údajne omylom rozstrieľali auto s expolicajtovou družkou a synom. „Prepustenie obvineného z vraždy ženy a nevinného dieťaťa na slobodu a neochota vydať medzinárodný zatykač na jeho opätovné zadržanie, sú dôkazom nekompetentnosti a strachu konkrétnych sudcov.“

„Za rovnakú facku spravodlivosti považujeme aj rozhodnutie po 15 rokoch, aby sa bývalý prezident Michal Kováč musel ospravedlniť osobe, ktorá bola obvinená z únosu jeho syna a ktorého stíhanie bolo zastavené len vďaka amnestii Vladimíra Mečiara,“ vyjadrila sa Radičová na margo rozsudku bratislavského okresného súdu v prípade bývalého prezidenta Michala Kováča a exriaditeľa SIS Ivana Lexu.

Obraz slovenského súdnictva podľa premiérky určujú súdy svojimi rozhodnutiami. "Sudcovia sú skutočne nezávislí skutočne len vtedy, keď rozhodujú bez vonkajších tlakov. Príklady uplynulých dní tomu, žiaľ,  nenasvedčujú, " uzavrela.

Ako dodal minister pôdohospodárstva Zsolt Simon, tento stav je dôsledkom pôsobenia predchádzajúcej vlády Roberta Fica, ktorá zabezpečila dostatočný priestor pre Štefana Harabina. „Dnes dostávajú občania tejto krajiny výsmech od justície, od tých, ktorí sa boja rozhodovať spravodlivo,“ podčiarkol.

16 debata chyba