Hrušovský: Hľadanie schopnosti zvoliť prokurátora trvalo pridlho

Podpredseda parlamentu, predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský verí, že prezident nového generálneho prokurátora vymenuje. Má aj svoju občiansku zodpovednosť, hovorí Hrušovský.

17.06.2011 18:11
debata (2)

Ako hodnotíte voľbu prokurátora. Bude jeho zvolenie stabilizovať koalíciu?
Netrúfam si odpovedať, či bude stabilizovať. Skôr by som bol radšej, keby dokázalo zjednotiť koalíciu. Aj keď, pre mňa osobne, trvalo veľmi dlho hľadanie schopnosti rozhodnúť väčšinou koalície o návrhu na zvolenie kandidáta. Priznám sa, že ma to trošku znepokojovalo a mal som obavy, či je táto koalícia vôbec schopná sa v tak vážnych otázkach zjednotiť.

Smer tvrdí, že ak Ústavný súd v konečnom náleze označí ustanovenia, na základe ktorých ste zvolili Čentéša, za protiústavné, voľba bola neplatná.
Sú to konštrukcie a hypotetické domnienky o tom, aký vývoj môže pokračovať ďalej. Ja by som bol nerád, keby sme znovu politickými prostriedkami zneisťovali inštitút prokuratúry. Slovensko naozaj potrebuje stabilitu v oblasti trestného práva. Generálna prokuratúra je súčasťou vymožiteľnosti práva a zohráva významnú úlohu v zápase so zločinom.

Čo urobíte, keď prezident nevymenuje pána Čentéša?
Pán prezident má svoje ústavné kompetencie, má svoju ústavnú, ale aj občiansku zodpovednosť. Verím pánovi prezidentovi, že prijme rozhodnutie, ktoré bude na prospech presadzovania tých záujmov, ktoré Slovensku pomôžu.

2 debata chyba