Bol to cirkus, hovorí Trnka

Dobroslav Trnka stiahol tesne pred voľbou svoju kandidatúru na post generálneho prokurátora, lebo sa nechcel zúčastniť na cirkuse, keď predseda parlamentu ignoruje rozhodnutie Ústavného súdu.

18.06.2011 09:36
Dobroslav Trnka Foto: ,
Generálny prokurátor Dobroslav Trnka
debata

Prečo ste stiahli tesne pred voľbou svoju kandidatúru?

Keď si druhý ústavný činiteľ dovolí označiť rozhodnutie Ústavného súdu za čudné a ignoruje rozhodnutie jediného orgánu, ktorý chráni ústavnosť, tak sme sa v tejto krajine ocitli strašne hlboko. Takého konania a cirkusu sa ja nezúčastním. Pán Sulík vyhlásil verejnú voľbu. a teda nevidím dôvod, prečo by som sa mal zúčastňovať na tajnej voľbe. V minulosti som sa na tajnej voľbe zúčastnil asi štyrikrát, lebo zákon presne upravoval tajnú voľbu a ten proces bol úplne jasný. Teraz sa ide podľa ustanovenia zákona, kde Ústavný súd jasne povedal, že pozastavuje jeho účinnosť. Neviem, či má pán Sulík dôvod sa ponáhľať a ignorovať ďalšie možné rozhodnutia Ústavného súdu.

Myslíte si, že tajnou voľbou boli porušené vaše práva ako kandidáta na generálneho prokurátora?

Nie to si nemyslím. Štádium, do ktorého sa dostala voľba generálneho prokurátora, je strašne chaotické. Piatková voľba môže vyvolať do budúcnosti toľko ústavných otázok, že generálny prokurátor nemusí byť zvolený ešte ďalší rok. Rozhodnutie Ústavného súdu je pre mňa záväzné. Ja nie som ignorant, nemusím s rozhodnutím súhlasiť, ale musím ho rešpektovať.

Informovali ste o stiahnutí kandidatúry ešte predtým, ako ste odovzdali list predsedovi Národnej rady poslancov Smeru?

List som priniesol o 11. hodine do parlamentu. Vedel som, že tam má stretnutie vedenie Smeru. Potom som to odniesol do podateľne Národnej rady. Ešte deň predtým som však rozoberal rôzne možnosti, ktoré môžu nastať, s poslancom, ktorý ma navrhol. Večer som si to nechal prejsť hlavou, podebatoval s manželkou.

Nemôže po tom, čo sa stalo v piatok, nastať na Slovensku právny chaos?

Som presvedčený, že k totálnemu právnemu chaosu nepríde. Zákon o prokuratúre prezident nepodpísal, ak koalícia prelomí jeho veto, my sa môžeme obrátiť na Ústavný súd, ak by sme tam videli nejaké pochybenia, tak túto možnosť využijeme. Ten je tu na to určený, aby takéto veci posúdil.

Ste ochotný ísť ešte raz do voľby?

To ste už veľmi ďaleko. Teraz povedať áno, ale ani nie je na dlhšie rozmýšľanie. Najmä po tom, čo som zažil za posledný rok. To by som zvažoval veľmi veľmi silno či áno, ale nevylučujem to.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba