Jurzyca žiada preveriť akreditácie troch vysokých škôl

Minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ) verejne vyzval Akreditačnú komisiu (AK), aby využila zákonné možnosti pri posudzovaní nominácií vysokých škôl na profesorov.

23.06.2011 15:16
Eugen Jurzyca Foto:
Minister školstva Eugen Jurzyca
debata (8)

Ak komisia nebude reagovať na túto výzvu, rezort školstva je rozhodnutý vstúpiť do pripravovanej novely o vysokých školách. Minister by tak mohol získať právo iniciovať reakreditáciu. V krajnom prípade sa vytvorí legislatívny priestor pre významné personálne zmeny v AK, informoval Jurzyca.

Komisia v stredu ukončila posudzovanie 26 kandidátov na profesorov. Podľa ministra si pracovné skupiny zaslúžia za dôsledné overovanie pochvalu. Dospeli k záveru, že štyri nominácie nespĺňajú požadované kritériá. Ak však ministerstvu písomne oznámila, že považuje za dostatočné overenie návrhov a nemieni iniciovať proces reakreditácie, čiže pozastavenie práva vysokej školy udeľovať profesorský titul.

Jurzyca sa preto spojil s dotknutými tromi univerzitami a požiadal ich o stiahnutie kandidatúry, čo sa v prípade Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre stretlo s kladnou odozvou. Pripravený je však ísť aj za prezidentom, aby pri menovaní profesorov zvažoval tieto diskutabilné profesúry. Minister verí, že prezident sa rozhodne správne a v prospech kvality vysokého školstva.

Pripomenul, že samotná AK v správe z minulého roka konštatovala, že sa často stretáva s nízkou kvalitou menovaných docentov a profesorov. Ministerstvu na kvalite záleží, tvrdí šéf rezortu. Podľa jeho slov sa vyskytli problémy s profesúrou na veľmi kvalitných vysokých školách. Právnická fakulta Univerzity Komenského predložila nominanta, ktorý z 30 vedeckých práv predložil iba tri. Potrebný počet nesplnil ani prezentovanými vedeckými monografiami.

Problém je aj s kandidatúrou zo Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach. Kandidát by mal byť vymenovaný za profesora v oblasti biomedicínskeho inžinierstva, pričom jeho špecializácia bola doteraz iná. Nitrianska poľnohospodárstva univerzita v prípade jedného návrhu nedodržala termín na predloženie všetkých potrebných dokumentov a v druhom sa vedecké príspevky nemohli hodnotiť ako publikované, keďže ich kandidát na profesora iba odprednášal.

8 debata chyba