Galko: Povolenie lietať nad Slovenskom by mali dostať aj maďarské stíhačky

Nadzvukové lietadlá maďarskej republiky by mohli v blízkej budúcnosti dostať povolenie lietať vo vzdušnom priestore Slovenska. Vyplýva to zo zmluvy o spoločnej ochrane vzdušného priestoru medzi Slovenskom a Maďarskou republikou, ktorú by chcel minister obrany Ľubomír Galko presadiť v najbližšom čase.

28.06.2011 14:50
Ľubomír Galko, minister obrany, rezort obrany Foto:
Šéf rezortu obrany SR Ľubomír Galko
debata (12)

Vláda už tento mesiac schválila podobnú dohodu s Českou republikou. Podľa nej vojenské lietadlá s výnimkou výcviku môžu vo vzdušnom priestore druhého štátu lietať len bez výzbroje či vybavenia zariadením na vzdušný prieskum a rádioelektronický boj. Otázku výlučnej ochrany nášho územia maďarskými lietadlami však Galko zatiaľ vylúčil.

„Tá spolupráca spoločnej ochrany nášho vzdušného priestoru nejakou inou krajinou je naozaj v dlhodobom horizonte. Nie je to otázkou dňa ani s Maďarskom ani s Českom,“ povedal. Galko pritom opätovne zdôraznil, že sa zasadzuje za zachovanie nadzvukových síl. Súčasne však poukázal na to, že z rozpočtu rezortu na túto oblasť pokrýva údržba stíhačiek až 70 percent výdavkov.

Minister obrany sa po prvý raz po 12 rokoch stretol na spoločnom bilaterálnom rokovaní so svojím maďarským rezortným kolegom Csabom Hendem. Šéfovia rezortov obrany sa počas rokovania dotkli aktuálnych otázok vo vojenskej oblasti, bilaterálnych vzťahov dvoch krajín a téme predsedníctva Maďarska v Európskej únii. Podľa Galka vzťahy rezortov oboch krajín najlepšie odráža pôsobenie v medzinárodných misiách. „Tie vzťahy sú skutočne veľmi dobré a nadštandardné. Samozrejme sú však na oboch stranách určité otvorené otázky, o ktorých treba diskutovať,“ priznal. „Naše vzťahy sú vyvážené a bezproblémové,“ podčiarkol po rokovaní Hende.

Galko sa nachádza na dvojdňovej návšteve v Maďarsku. V pondelok sa zaujímal o proces riešenia októbrovej ekologickej katastrofy v obci Kolontár po úniku červeného kalu. Pred návratom na Slovensko by mal ešte zavítať do maďarskej obce Mlynky, kde ho v Slovenskom dome privítajú predstavitelia slovenskej samosprávy.

12 debata chyba