Za smrteľnú nehodu žiada Hrušovský odobratie vodičáku na doživotie

Podpredseda parlamentu a šéf klubu KDH Pavol Hrušovský chce prísnejšie tresty pre vodičov, ktorí pod vplyvom alkoholu a iných návykových látok spôsobili smrteľnú dopravnú nehodu a boli za to odsúdení. Plnoletí vodiči by mali mať zákaz jazdiť na 20 rokov až na doživotie a mladiství na sedem až 15 rokov.

30.06.2011 10:44
Pavol Hrušovský Foto:
Podpredseda parlamentu a šéf klubu KDH Pavol Hrušovský
debata (9)

„Umožní sa prísnejší postih páchateľov takých skutkov, ako aj zvýšená ochrana spoločnosti pred týmto negatívnym a nebezpečným konaním,“ odôvodnil Hrušovský svoj pozmeňovací návrh predložený k novele zákona o cestnej premávke z dielne ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH).

Poslanec za Most-Híd Gábor Gál súhlasí s tým, aby o odobratí vodičských oprávnení rozhodoval súd. Nepozdáva sa mu, že Lipšic to chce riešiť priestupkovým zákonom. „Nemám problém s tým, aby bol odobratý vodičák na doživotie aj za priestupok, ale nie administratívno-právnym úkonom,“ povedal v rozprave.

Nazdáva sa, že by bolo lepšie urobiť právnu úpravu, podľa ktorej ak niekto urobí x priestupkov, išlo by o trestný čin a súd by mu vodičské oprávnenie odobral. Podľa Gála to treba riešiť úpravou Trestného zákona alebo tak, aby to bolo kompatibilné s ústavou. Domnieva sa, že Lipšicovou novelou sa vytvorí stav, ktorý nebude v súlade s ústavou.

Gál tvrdí, že by sa tomu dalo predísť napríklad takou úpravou, pri ktorej „za prvý priestupok, keď jazdíte pod vplyvom alkoholu a iných návykových látok, dostanete trest zákazu viesť motorové vozidlo na dva roky, za druhý by už dostali tri, za tretí päť, za štvrtý sedem, za piaty 10, za šiesty 15 za siedmy 20, už je to 62 rokov, doživotný, a už je to v súlade s ústavou“.

„Výnimočne musím súhlasiť s kolegom Gálom, ktorý poukázal na viaceré nedostatky, respektíve prístup, ktorý by sme mohli nazvať ako trvalé trestanie vodičov. Som za to, aby dochádzalo čo najmenej k administratívnemu riešeniu, ktoré môže mať subjektívne prvky,“ reagoval predseda klubu SNS Rafael Rafaj. Podľa neho minister Lipšic pokračuje novelou zákona „v snahe obmedzovať základné práva a slobody občanov“.

Rozprava k Lipšicovej novele, ktorá okrem iného sprísňuje tresty za jazdu pod vplyvom alkoholu a umožňuje získať vodičský preukaz osobám už od 17 rokov, je momentálne prerušená. Pripravuje sa k nej ďalší pozmeňovací návrh. Poslanci sa k novele vrátia neskôr.

9 debata chyba