Reláciu o kauze Cervanová budú riešiť obe mediálne rady

Reláciou Lampa, kde boli hosťami štyria právoplatne odsúdení vrahovia v kauze Cervanová, sa bude zaoberať Rada pre vysielanie a retransmisiu a zrejme aj Rada RTVS. Program verejnoprávnej televízie totiž bez zástupcov druhej názorovej strany mohol vyznieť ako obhajoba potrestaných Nitranov, čím by tak prišlo k porušeniu ustanovenia o objektivite a vyváženosti vysielania. Reláciu preto v tomto duchu už kritizovala aj Generálna prokuratúra a opoziční poslanci. Naopak, podľa vedenia RTVS bolo všetko v poriadku.

04.07.2011 12:10
STV, televízia Foto:
Ilustračné foto
debata (101)

„Na reláciu prišli sťažnosti, že tam bola zastúpená iba jedna strana,“ uviedla Margita Cafíková, vedúca programového odboru Rady pre vysielanie a retransmisiu. Rada si už vyžiadala televízny záznam relácie, podľa ktorého vypracuje monitorovaciu správu. Potom rozhodne, či je sťažnosť neopodstatnená, alebo sa v prípade začne správne konanie. Keďže rada má na prešetrenie sťažnosti 90 dní, Cafíková predpokladá, že by vo veci mohli rozhodnúť v auguste.

Rada RTVS nijaký podnet na reláciu ešte nedostala, podľa jej podpredsedu Andreja Miklánka to však neznamená, že sa tým nebude zaoberať. „Pevne verím, že to niekto z členov otvorí, a keď nie, tak to spravím sám. Nie je dôvod, aby sa tomu rada vyhýbala,“ zdôvodnil. Rozhodujúce podľa neho je, či relácia porušila zákon. Najbližšie zasadnutie Rady RTVS bude v piatok.

Jej predseda Miroslav Kollár si však myslí, že túto reláciu netreba riešiť. Kauza Cervanová je podľa neho jedným z najväčších problémov slovenského súdnictva. „Je úplne legitímne, keď sa tým zaoberá aj verejnoprávna televízia,“ zhodnotil. Podobne sa vyjadrila i RTVS. „Rozhlas a televízia Slovenska nemá nič proti diskusiám aj na takéto témy. O prípadnom porušení pravidiel môže rozhodnúť Rada pre vysielanie a retransmisiu,“ vyhlásil hovorca Richard Šümeghy.

Ostrý protest a rozhorčenie nad uvedením relácie vyjadrila Generálna prokuratúra. Pozastavuje sa nad tým, ako mohla RTVS v hlavnom vysielacom čase na Dvojke takmer štyri hodiny venovať ľuďom odsúdeným za závažné trestné činy, ktorí navyše dehonestovali justičné a policajné orgány. Prezentovanie takej relácie považuje za neprípustné. „Tento televízny program otvorene porušil princíp, aby právoplatné súdne rozhodnutia boli vo všeobecnosti rešpektované a nespochybňované, pokiaľ sa nepreukáže opak,“ uvádza sa v stanovisku Generálnej prokuratúry.

Spory okolo relácie Lampa z 23. júna, ktorú moderoval šéfredaktor časopisu .týždeň Štefan Hríb, vyvolal už výber hostí. Vinu Milana Andrášika, Františka Čermana, Pavla Beďača a Miloša Kocúra potvrdili všetky súdy, no autori relácie sa divákov snažili presvedčiť o ich nevine. Oponovať im mali dvaja bývalí prokurátori, bývalý policajný vyšetrovateľ a dvaja sudcovia odvolacieho senátu, ktorí v kauze rozhodovali. Nikto z nich pozvanie neprijal, väčšinou s vysvetlením, že sú viazaní mlčanlivosťou. Prísť odmietli aj dvaja svedkovia a súdny znalec, ako aj psychológ Anton Heretik.

Relácia tak prezentovala iba názory odsúdených, že išlo o justičný omyl, oponovať nemal kto. Predstavitelia Rady RTVS to nepovažujú za problém. „Nikto z oponentov do televízie neprišiel, hoci ich pozvali, takže je to skôr problém oponentov, ako tvorcov relácie,“ usúdil Kollár. „Nebolo zámerom, aby priestor dostala len jedna strana. Aj keď chápem, že sudca nebude v relácii diskutovať s niekým, koho odsúdil,“ pripustil Miklánek.

Odmietnuť účasť v relácii pritom sudcom vyplýva priamo z ich zákonných povinností a sudcovského kódexu. Musia zachovávať mlčanlivosť, a to aj po zániku funkcie, a nemajú sa nechať ovplyvniť záujmami politických strán, verejnou mienkou či oznamovacími prostriedkami.

Na ďalší problém upozornili v parlamentnej rozprave opoziční poslanci, keď sa pýtali, či teraz v televízii vystúpia aj zločinci ako Alojz Kromka, Branislav Adamčo či Mikuláš Černák, ktorých podobne ako štvoricu Nitranov odsúdili, hoci tvrdia, že sú nevinní.

Na stranu odsúdených v kauze Cervanová sa navyše postavili poslanci z OKS, čo celý prípad spolitizovalo. Pred mesiacom dokonca odmietli podporiť kandidáta SaS na šéfa Národného bezpečnostného úradu Juraja Klimenta, pretože bol sudcom v odvolacom senáte, ktorý potvrdil vinu Nitranov. Kliment bol i jedným z tých, ktorí odmietli pozvanie do Hríbovej relácie. Odsúdených tam však prišiel podporiť podpredseda OKS František Šebej.

O tom, že súdy v kauze Cervanová rozhodli správne, bol v minulosti presvedčený minister vnútra Daniel Lipšic (KDH). Na otázku Pravdy, ako vníma reláciu, odpovedal: „Každý má právo vyjadriť sa, dôležité je, či bola pozvaná aj druhá strana. Ak by nebola, bolo by to nekorektné. Relácia však môj názor na kauzu Cervanová nezmenila.“

Dvadsaťročnú študentku medicíny Ľudmilu Cervanovú zavraždili v júli 1976, súd za to potrestal sedem mužov z Nitry. Tí dodnes tvrdia, že išlo o zmanipulovaný proces zosnovaný ŠtB. Kauzu po sérii odvolaní ukončil až po 33 rokoch Najvyšší súd, ktorý potvrdil vinu obžalovaných. Za prieťahy v súdnom konaní im však Ústavný súd ešte v roku 2003 priznal odškodné v celkovej výške 2,3 milióna korún (vyše 76-tisíc eur), 650-tisíc vysúdila aj matka Cervanovej.

© Autorské práva vyhradené

101 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Kauza Cervanová #Štefan Hríb #Pod lampou