Politik na čele NBÚ by bol na Západe neprijateľný

Národnému bezpečnostnému úradu má prvýkrát od jeho existencie šéfovať politik - 34-ročný poslanec SaS Kamil Krnáč. Podľa analytikov je to definitívne potvrdenie, že úrad už dávno nie je apolitický. Zo začiatku síce jeho šéfov vymenovávala vláda, prví dvaja však mali aspoň skúsenosti s bezpečnostnou problematikou.

08.07.2011 09:54
Kamil Krnáč Foto:
Kamil Krnáč je presvedčený, že je schopný byť šéfom NBÚ.
debata (4)

Nástup Františka Blanárika, bývalého vojaka podozrivého zo spolupráce s ŠtB, ktorého už do funkcie zvolil parlament za bývalej vlády, bol spochybňovaný, podobne ako teraz Krnáčova nominácia.

Keďže v oblasti doteraz nepôsobil, bude to mať ťažké, hodnotia odborníci. „Mal by sa vyznať v problematike, lebo na rokovaniach v Bruseli nemôže mať so sebou stále konzultanta,“ upozornil bývalý prvý šéf úradu Ján Mojžiš.

Analytik Ivo Samson pripomenul, že v západnej Európe by s takouto nomináciou mali politici problém. „Vystáva totiž otázka, aký je tento kandidát nezávislý. Tiež aký bude nezávislý pri riadení úradu, ktorý má vydávať odborné nezávislé certifikáty o bezpečnosti firiem či ľudí,“ zdôraznil Samson zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku. Dodal však, že v strednej Európe sú takéto politické nominácie namiesto odborníkov už takmer bežné.

Predsedníčka vlády Iveta Radičová priznala, že ide o politickú nomináciu. „Osobne by som privítala, keby to bol kandidát bez politického krytia, ale nediskvalifikujem ho a priori z dôvodu jeho členstva v SaS,“ vysvetlila po stredajšom večernom rokovaní Koaličnej rady.

Krnáčovu nomináciu kritizoval najmä Smer. Predseda Robert Fico pripomenul, že popiera niekdajšie vyhlásenia vládnej koalície a aj premiérky. „Treba si zobrať vyhlásenia pani premiérky zo začiatku tohto volebného obdobia. Boli plné rečí o odborníkoch, nestraníkoch, kvalifikovaných ľuďoch,“ vyhlásil Fico

Krnáč pre Pravdu povedal, že mu túto funkciu ponúkol predseda SaS Richard Sulík a on súhlasil až po dlhšom čase. „Čo sa týka odbornosti, je zverejnená. Ja som presvedčený, že som schopný vykonávať takúto funkciu, ale treba zároveň povedať, že tá nominácia ešte nie je oficiálna,“ reagoval.

Krnáč vyštudoval informatiku a do roku 2005 robil projektového manažéra IT firmy S&T Slovakia. Bol živnostníkom a aj spolupodielnikom vo firme Zvieratká do roku 2009. Firma podnikala v reklame a inzercii, organizovala školenia či kultúrne akcie, ale podnikala aj v malo- a veľkoobchode.

O svojich zámeroch v NBÚ vopred odmietol hovoriť. Krnáč je už štvrtým kandidátom SaS na tento post. Pred nástupom do funkcie získal previerku NBÚ na stupeň prísne tajné. Prvým bol Ján Stano, ktorý neprešiel, lebo pracoval v SIS pod vedením Ivana Lexu. Ďalším bol sudca Peter Paluda, s ktorým nesúhlasila SDKÚ, a tretím sudca Juraj Kliment, voči ktorému mali výhrady štyria poslanci OKS pre jeho verdikt v kauze Cervanová.

NBÚ dnes stále vedie nominant HZDS František Blanárik, ktorý sa funkcie vzdal už pred pár mesiacmi.

4 debata chyba