Galko vymietol predstavenstvá armádnych podnikov

Vojenské podniky v stopercentnom vlastníctve štátu zažívajú ťažké časy. Minister obrany Ľubomír Galko (SaS) sa ich problémy rozhodol riešiť výmenou vedenia.

18.07.2011 20:00 , aktualizované: 19.07.2011 12:00
Ľubomír Galko Foto:
Minister obrany Ľubomír Galko
debata (11)

V priebehu posledného polroka vymenil všetkých členov predstavenstiev s výnimkou jediného a mnohí noví funkcionári sú členmi vládnych strán.

Predsedom predstavenstva a krízovým manažérom v nováckom opravárenskom podniku sa napríklad od apríla stal Roman Rybák, ktorý kandidoval za SaS vo voľbách do žilinskej samosprávy. V rovnakom čase sa navyše dostal aj do predstavenstva zotavovne v Smrekovici, ktorú dočasne riadi vedúca ministrovej kancelárie Margaréta Cehláriková so základným platom 2 600 eur.

Tá za koalíciu troch vládnych strán minulý rok neúspešne kandidovala do obecného zastupiteľstva v obci Rovinka pri Bratislave a vo funkcii by mala zotrvať do ukončenia výberového konania. „Konanie na obsadenie funkcie všetkých členov predstavenstva bolo vyhlásene 12. júla a uskutoční sa v priebehu augusta,“ povedal hovorca rezortu Ivan Rudolf.

Podobná situácia je aj vo Vojenskej zotavovni na Zemplínskej šírave. S platom vyše 1 500 eur sa funkcie predsedu predstavenstva od februára ujal Ľuboš Soták, ktorý v komunálnych voľbách kandidoval za SaS. Miesto sa však ušlo aj členovi SDKÚ a poslancovi v bratislavskej Rači Tiborovi Šimonimu, ktorý zasadol na čelo Vojenských zdravotníckych zariadení s platom 2 300 eur.

Jediným podnikom, kde zostalo pôvodné predstavenstvo, sú Vojenské opravovne v Trenčíne, ktoré sú pre miliónové straty od marca v reštruktura­lizácii. Rezort však nevylučuje, že k personálnym zmenám môže dôjsť aj tu.

Generálmajor a bývalý náčelník generálneho štábu Marián Mikluš hovorí, že stranícke nominácie v štátnych podnikoch sa už stávajú štandardom. „Vedúci týchto podnikov totiž majú niekoľkotisícové platy, ku ktorým si neraz vyplácajú aj rôzne odmeny, hoci bežní zamestnanci zarábajú smiešne sumy,“ hovorí. Najdôležitejšie však podľa neho je, aby boli vedúci manažéri dobre zorientovaní v danej problematike, a to bez ohľadu na straníckosť. „Ideálne by bolo, keby boli predstavenstvá zložené napoly z civilných zamestnancov a napoly z profesionálnych vojakov, čo by si však vyžiadalo úpravu legislatívy,“ pokračuje.

Ministerstvo obrany podozrenia z uprednostňovania straníkov odmieta a tvrdí, že hlavným kritériom je odbornosť, doterajšia prax i manažérske schopnosti. „Dôvodom zmien v predstavenstvách niektorých akciových spoločností bolo, že spoločnosti za predchádzajúceho vedenia dosiahli nepriaznivé hospodárske výsledky,“ komentoval Rudolf. Ako dodáva, k dvom zmenám muselo dôjsť, keďže jeden z funkcionárov leteckých opravovní zomrel a v Novákoch sa jediný člen predstavenstva vzdal svojej funkcie.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba