Slovenské mimovládky vyzývajú na pomoc hladujúcej Afrike

Slovenské mimovládne organizácie vyhlásili zbierky na pomoc hladujúcim ľuďom v krajinách východnej Afriky, ktoré postihli najhoršie suchá za uplynulých 60 rokov. Hlad hrozí podľa odhadov OSN 10 miliónom ľudí. Situácia sa počas leta následkom chýbajúcich potravín môže ešte zhoršiť a spôsobiť hladomor.

22.07.2011 13:57
Somálsko, hlad, smäd, sucho Foto:
Desať miliónov ľudí, žijúcich v krajinách Afrického rohu, postihli najhoršie suchá za posledných 60 rokov.
debata (5)

Najhoršia situácia je na severovýchode Kene, v Etiópii, Somálsku a Džibutsku. Do preplnených utečeneckých táborov na severe Kene prichádzajú denne stovky vyhladovaných Somálčanov po dvoch až troch týždňoch cesty. Približne 30 – 50 percent prichádzajúcich detí je v stave vážnej podvýživy.

Na pomoc ľuďom, ktorým hrozí hladomor, môžu prispieť aj obyvatelia zo Slovenska dobrovoľným príspevkom do verejných zbierok, ktoré vyhlásili slovenské mimovládne organizácie:

Človek v ohrození- číslo účtu: 2666520298 / 1100, variabilný symbol: 1112, s textom „SOS SUCHO V AFRIKE“- v spolupráci s organizáciou Lutheran World Federation plánuje distribúciu pitnej vody utečencom v blízkosti troch táborov Hagadera, Ifo a Dahagaley v Dadaabe, Keňa. Ide o tzv. „predtábory“, kam sa uchyľujú utečenci, ktorí sa nedostali do preplnených táborov. Viac informácií o zbierke na www.clovekvohrozeni.sk.

Nadácia Integra – číslo účtu: 262 547 5865/1100, variabilný symbol: 999 –využije financie zo zbierky na pomoc v Keni a Etiópii, kde má viacero medzinárodných aj miestnych partnerov a dlhoročné skúsenosti s prácou v týchto krajinách. Financie budú určené na rýchlu distribúciu potravín a pitnej vody, využité môžu byť aj poskytnutie zdravotnej starostlivosti alebo prístrešia. Viac informácií o zbierke na: www.integra.sk.

Slovenská katolícka charita – číslo účtu: 4008058424/7500, variabilný symbol: 178 – vyhlásila zbierku na pomoc ľuďom v Etiópii, v Somálsku a v autonómnej časti Somálska – Somalilande. Vyzbierané financie využije na distribúciu potravín a pitnej vody prostredníctvom svojich tamojších partnerov. Do regiónu plánuje vyslať aj jedného pracovníka. Viac informácií o zbierke na www.charita.sk.

Unicef Slovensko – číslo účtu: 26297 26297/1100, variabilný symbol: 0611 – odošle financie zo zbierky na humanitárnu pomoc, ktorá je určená najmä deťom . Chronickou podvýživou trpí v tomto regióne viac ako 2 milióny detí mladších ako päť rokov. Viac informácií o zbierke na: www.unicef.sk.

Magna deti v núdzi – číslo účtu: 1331793011/1111 (UniCredit Bank Slovakia a.s.),zriadila verejnú zbierku, ktorej primárnym cieľom je pomôcť zachrániť životy detí. Viac informácií o zbierke: www.magna.sk.

Všetky organizácie, ktoré vyhlásili zbierky na pomoc ľuďom vo východnej Afrike, budú o využití financií informovať na svojich webových stránkach.

5 debata chyba