Polícia odhalila finančný podvod, obvinení majú blízko k Smeru

Slovenská polícia odhalila finančný podvod, ktorý sa podľa nej stal ešte v roku 2009. Istá firma z úradu práce získala takmer 160-tisíc eur, ktoré predstavovali štátny príspevok na školenie nových zamestnancov. Napokon sa vraj žiadne školenie neuskutočnilo.

24.08.2011 13:35 , aktualizované: 19:05
peniaze, euro, bankovky, eurá, úver, hotovosť,... Foto:
Ilustračné foto
debata (121)

Podľa informácií Te­levízie Markíza polícia obvinila piatich ľudí – dvoch Kórejčanov a troch Slovákov. Podľa portálu TVNOVINY.sk majú obvinení Slováci blízko k strane Smer. Jedným z nich má byť súčasný primátor Novej Dubnice Peter Marušinec (kandidoval za Smer, SNS a HZDS a je okresným predsedom strany).

Marušinec sa neskôr vzdal funkcie a pozastavil členstvo v stane Smer, pretože stranu nechce vťahovať do svojich súkromných problémov. Potvrdil to hovorca strany Smer Erik Tomáš.

Ďalší podozrivý je podnikateľ Ivan L., ktorý má byť podľa portálu manželom poslankyne Ivety Liškovej (Smer). Treťou podozrivou je žena, ktorá vo firme pracovala ako ekonómka. Primátora Novej Dubnice sa redaktori snažili osloviť už v utorok, no povedal, že má rokovanie. Neskôr už nedvíhal telefón a neodpovedal ani na SMS. V stredu už si podľa informácií z úradu čerpá dovolenku.

„Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii obvinil zo zločinu subvenčného podvodu a zo zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev štyroch mužov a jednu ženu. Ide o 49-ročného Ivana L., 30-ročného Petra M., dvoch kórejských občanov vo veku 39 a 52 rokov a 29-ročnú Silviu K. Hrozí im trest odňatia slobody na dvanásť rokov. Stíhaní sú na slobode,“ potvrdila Denisa Baloghová z policajného prezídia.

Podľa policajných zistení v období od februára do decembra roku 2009 zástupcovia výrobnej spoločnosti v Dubnici nad Váhom podvodne od Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Trenčíne získali takmer 160-tisíc eur.

„Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v tomto prípade poskytol finančný príspevok z európskych fondov na vzdelávanie a prípravu pre trh práce zamestnancov tejto spoločnosti. Silvia K. a Peter M. ako zástupcovia spoločnosti komunikovali s úradom práce o možnosti získať finančné prostriedky na vzdelávanie zamestnancov, vybavili potrebné doklady. Robili tak so súhlasom dvoch kórejských majiteľov a konateľov firmy. Podmienkou na poskytnutie príspevku bolo zabezpečenie vzdelávacej agentúry. Zástupcovia spoločnosti náhodne oslovili Ivana L., majiteľa firmy zaoberajúcou sa vzdelávaním,“ povedala Baloghová.

121 debata chyba