Smer chce diskutovať o reforme: Nepodporíme ďalšie zaťažovanie ľudí

Smer vyzýva vládnu koalíciu na diskusiu pri prijímaní daňovo- odvodovej reformy. Ako na tlačovej besede povedal predseda Smeru Robert Fico, vie si predstaviť podporu svojej strany pre zjednotenie výberu daní a odvodov, mnohé ďalšie zmeny sú však neprijateľné. "Nikdy nepodporíme ďalšie zaťažovanie ľudí s nízkymi a strednými príjmami," zdôraznil.

06.09.2011 17:33
Robert Fico Foto:
Šéf Smeru Robert Fico
debata (32)

Podľa prepočtov Smeru totiž reforma spôsobí vyššie zaťaženie nízko a stredne príjmových skupín obyvateľstva a na druhej strane pomôže zrušením tzv. milionárskej dane lepšie zarábajúcim. Ficovi tiež prekáža rozsah 112-článkovej novely.

Tvrdí, že koalícia do nej zakomponovala zmeny, ktoré s reformou daní a odvodov vôbec nesúvisia. Ako príklad uviedol zvyšovanie dôchodkového veku od roku 2016. „Toto je citlivá téma, oni to tam skryli, hoci to nemá dohromady nič spoločné s reformou daní a odvodov,“ poznamenal.

Fico si myslí, že takáto závažná zmena by mala mať podporu naprieč spoločnosťou aj politickým spektrom, aby ju nemusela nasledujúca vláda korigovať. „Urobme taký zákon, ktorý bude mať istotu a stabilitu na ďalších pätnásť, dvadsať rokov,“ adresoval koalícii. Za príklad dal konanie svojej vlády, ktorá napríklad nezrušila druhý pilier. „Neurobili sme to, hoci sme na to mali dostatok hlasov. My sme sa za našej vlády nepúšťali do rozhodnutí, ktoré majú dopad väčší ako na štyri roky,“ povedal. Upozornil, že ani v koalícii nie je na reforme zhoda a môže sa stať, že prejde len veľmi tesnou väčšinou.

Ficov stranícky kolega Peter Kažimír sa obáva zvyšovania daňových príjmov štátu a na druhej znižovania odvodov do Sociálnej poisťovne. Výpadok v poisťovni majú potom nahradiť transfery z rozpočtu, o ktorých však budú rozhodovať politici. „O štyri, päť, šesť rokov sa môže stať, že nebudú peniaze na dôchodky, tak znížia dôchodky. Je to návod, ktorý má vytvoriť akúsi vnútornú genetickú chybu do systému vyplácania dôchodkov,“ myslí si o vládnom materiáli.

Zvýšenie čistých príjmov zamestnancov pokladá Kažimír za „kostičku,“ ktorou chce koalícia odlákať pozornosť od poškodenia živnostníkov. Fico to prirovnal k darovaniu lízanky príbuzným, ktorým „popritom vykradnete špajzu.“

Návrh na vyslovenie nedôvery Radičovej podá Smer v stredu

Smer plánuje podať návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu na vyslovenie nedôvery premiérke Ivete Radičovej už v stredu, spresnil Robert Fico po pondelkovej správe o rozhodnutí Smeru o odvolanie predsedníčky vlády. Predseda parlamentu Richard Sulík (SaS) musí následne mimoriadne zasadnutie zvolať do siedmich dní.

Iniciatívu na odvolanie predsedníčky vlády, ale bez konkrétneho termínu, avizoval Fico už v pondelok po rokovaní rozšíreného predsedníctva najsilnejšej opozičnej strany. Dôvodom tohto kroku je nielen kauza Daňového riaditeľstva, ale aj „celková neschopnosť premiérky riadiť vládu a dôsledky, ktoré tým Slovensku spôsobila“. Fico je presvedčený, že SR stráca na funkčnosti, ako príklad uviedol situáciu v armáde, školstve a zdravotníctve.

Na vyslovenie nedôvery členovi vlády je potrebných aspoň 76 hlasov poslancov, opozícia ich má 71. Odvolanie predsedu vlády znamená pád celého kabinetu.

Premiérka na začiatku kauzy označila prenájom budovy Daňového riaditeľstva v Ko­šiciach za klientelizmus. Budovu mala prenajať daňovákom spoločnosť okresného šéfa SDKÚ Ondreja Ščurku Nitra Invest. Odvtedy sa ku kauze nevyjadrila. Pôvodná súťaž bola zrušená, prebehlo ďalšie výberové konanie, ktorého víťazom sa stala spomínaná Ščurkova spoločnosť. Predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda povedal, že príbeh Daňového riaditeľstva je z pozície rezortu financií od A po Z transparentný.

32 debata chyba