Odborár Lužák: Ak 10-tisíc učiteľov neotvorí vláde oči, treba ju odvolať

Učitelia žiadajú vyššie platy, väčšie investície do vzdelávania i skorší odchod do dôchodku. Na vaše otázky odpovedal jeden z organizátorov protestného mítingu Jozef Lužák, podpredseda odborového zväzu pre školstvo a vedu.

13.09.2011 09:42 , aktualizované: 15:29
debata (23)

„Ak 10-tisícový míting na námestí neotvorí vláde oči, že je tu výrazná nespokojnosť, potom si tento národ takú vládu nezaslúži a treba ju odvolať,“ povedal Lužák v online rozhovore s čitateľmi Pravda.sk.

„Žiadna doterajšia vláda nezabezpečila financovanie školstva a odmeňovanie tak, ako to školský systém potrebuje. Sme na poslednom 27. mieste v Európskej únii podielom HDP na školstvo – 3,8 percenta,“ do­dal.

Lužák sa vyjadril aj k stupňujúcej sa agresivite žiakov voči učiteľom. „V zákone 317 sme navrhovali, aby sa učiteľ stal verejným činiteľom. V parlamente prešlo polovičaté riešenie, je chránenou osobou. Chránená osoba je chránená len pri výkone pedagogickej činnosti a sú nižšie postihy. Zatiaľ sa nenašiel postup na to, ako sa tento neduh odstrániť. Agresivita žiakov stúpa, nie je to len náš problém. Ak nepomôže prevencia, bude potrebná silnejšia represia,“ odpovedal na jednu z otázok.

23 debata chyba