Sulík: My z vlády neodídeme, môžu oni traja

Predseda SaS Richard Sulík vylučuje, že by jeho strana pre euroval odišla z koalície. Došli sme sem preto, aby sme vládli, hovorí.

14.09.2011 09:47
Richard Sulík Foto:
Šéf SaS Richard Sulík
debata (35)

Viackrát ste sa vyjadrili, že nedopustíte návrat Roberta Fica k moci. Ak by ste nepodporili euroval, mohlo by sa to stať. Neprekážalo by vám to?
To nie je pravda. Neviem, odkiaľ spadlo, že euroval musí znamenať pád vlády. To si, skrátka, len niektorí ľudia vymysleli. Euroval nie je v programovom vyhlásení, dokonca skôr hovorí proti programovému vyhláseniu vlády. My sme zásadne proti takémuto spájaniu. Pokiaľ kvôli tomu padne vláda a mal by byť budúci premiér Robert Fico, čo si teda nemyslím, v žiadnom prípade to nebude zodpovednosť SaS.

Pokračovala by premiérka ďalej, ak by nebol euroval schválený?
Nevidím najmenší dôvod na to, aby nepokračovala. Napríklad v Nemecku sa opozícia správa rozumnejšie. Nemajú tam takých zbabelých alibistov ako u nás a povedali, že budú hlasovať. Aj tam sa môže stať, že nebude koaličná väčšina, tak ako u nás nebude koaličná väčšina. A čo? To nie je dôvod na pád vlády.

Ako si vysvetľujete vyjadrenie premiérky, ktorá povedala, že štátny rozpočet, reformné zákony a euroval sú tri dôležité piliere, na ktorých stojí politická stabilita?
Určite, euroval je tiež otázkou politickej stability. To súhlasím.

Nebude teda dôsledkom vášho postoja to, že koalícia nebude pokračovať?
Nebudem o tomto špekulovať. My určite pokračovať budeme. Ani z koalície neodchádzame, ani sa nebudeme hádzať o zem, keď by sa napríklad mala koalícia v otázke eurovalu spojiť s opozíciou. Sme spoľahlivý partner, došli sme sem preto, aby sme vládli. Žiadne vystupovanie, žiadne odchádzanie, žiadne prieky robiť nebudeme.

Čo ak vás k odchodu vyzvú koaliční partneri?
Keď nás vyzvú, my z vlády neodídeme. Môžu odísť oni všetci traja.

Aké sú vaše vzťahy s Mikulášom Dzurindom. Dokážete sa rozprávať, keďže mal na vás nakričať?
To nie je pravda. To je ďalšia indiskrécia, ktorá vyliezla von. Mám s Mikulášom Dzurindom korektné vzťahy a dokážeme sa veľmi dobre rozprávať.

35 debata chyba