Mužský tanečný pár? No a čo

Hoci účasť mužského tanečného páru Viktor Horján a Marek Vrána v televíznej tanečnej súťaži Let´s Dance poburuje kresťanské organizácie, väčšina verejnosti ich vníma bez výhrad. Aktivisti za práva gejov a lesieb sa navyše zhodujú v tom, že takáto prezentácia môže komunite na Slovensku pomôcť, lebo v krajine chýbajú pozitívne modely homosexuálov.

16.09.2011 13:00
Viktor Horján a Marek Vrána
Marek Vrána a Viktor Horján.
debata (2)

„Myslím, že sa to zbytočne nafukuje, je to triviálne. Málo sa hovorí o reálnych pároch. Keď už s takou vervou rozoberáme celebrity, možno by sme mohli dať priestor aj bežným ľuďom z komunity a ich problémom a životu,“ konštatovala riaditeľka združenia Queer Leaders Forum a organizátorka Dúhového pridu Romana Schlesinger.

Ani Ján Benec z Iniciatívy Inakosť nevníma účasť mužského tanečného páru v súťaži ako prelomenie nejakej tabu témy, ale skôr ako súčasť prirodzeného vývoja v spoločnosti. „Lesby a gejovia sú všade medzi nami, sú to aj novinári, šoféri, predavačky, učitelia. Táto menšina je takto opäť o čosi viditeľnejšia a verím, že v dobrom,“ hovorí. Podľa neho na Slovensku chýbajú „role-models“ pre gejov a lesby, ako sú napríklad v Česku Martina Navrátilová alebo Aneta Langerová.

Tanečný pár sa v druhom kole súťaže predstaví v piatok. Schlesinger pripúšťa, že môže priniesť pozitívny vzor. „Slovensko je v tomto v plienkach, takže takéto veci potrebuje. Čím väčšie je zviditeľňovanie témy pozitívnym spôsobom, čo v tomto prípade je, tým viac to prispeje k lepšiemu obrazu. Ľudia začínajú meniť aj názory,“ hovorí riaditeľka združenia Queer Leaders Forum.

Ľudia, ktorých oslovila Pravda, berú mužský tanečný pár v súťaži komerčnej televízie zväčša ako pozitívny príklad. Napríklad tanečníčka Markéta z Banskej Bystrice sa pohybuje v prostredí tanečného divadla a prostredie homosexuálov je pre ňu prirodzené. „Nie je to tak u všetkých, takže to beriem ako výrazný progres smerom k tolerancii a vnímaniu inakosti v širokej spoločnosti, lebo takéto programy sa jej bezpochyby dotýkajú,“ hovorí.

Výhrady voči mužskému páru majú predovšetkým kresťansky orientované združenia. Šestnásť organizácií poslalo minulý týždeň generálnej riaditeľke televízie Markíza otvorený list, v ktorom ju vyzvali, aby súťaž nedeformovali tanečným párom dvoch mužov. Uvažujú aj o podaní na Radu pre vysielanie a retransmisiu, prekáža im napríklad aj to, že sa to vysiela v prime time. „Protihlasy mi pripadajú hysterické a nechápem, čo sledujú,“ uzavrela Schlesinger.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba