Kompromisný návrh k eurovalu má aj SaS, koalícia chce ďalej rokovať

Koaličná SaS si vie predstaviť vylepšenia v eurovale, ktoré by z neho spravili funkčný mechanizmus. Akékoľvek zmeny by si však vyžadovali opätovne otvoriť medzinárodné dohody a ratifikácie v jednotlivých členských krajinách eurozóny, pripustil šéf poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár.

25.09.2011 12:38
sas, Kollár Foto:
Predseda parlamentného finančného výboru a poslanec za SaS Jozef Kollár.
debata (5)

„Nami navrhovaným kompromisom je, aby sa vytvoril nadnárodný majetkový holding, do ktorého by každá krajina, ktorá požiada o finančné prostriedky z eurovalu, vložila svoje aktíva, podiely v štátnych podnikoch aj zlaté rezervy, a toto by sa malo týkať rovnako aj bánk,“ priblížil v diskusnej relácii TA3 V politike.

Navyšovanie a posilnenie kompetencií v eurovale, o ktorom sa má v slovenskom parlamente hlasovať v októbri, totiž podľa liberálov nevedie k pomoci krajinám v problémoch. „Všetci už cítime a treba to povedať nahlas, že navýšenie eurovalu nie je o pomoci niektorým ďalším krajinám, ale už aj preto, aby mohli byť zachraňované francúzske a nemecké banky,“ zdôraznil Kollár. Preto by do príslušného fondu mali svoje akcie vložiť aj banky, ktoré by z neho potrebovali pomoc.

Poslanec KDH Pavol Abrhan víta akýkoľvek návrh, ktorý otvára možnosť dohody. „Je to priestor na diskusiu a otvára hľadanie určitého kompromisu, ako na jednej strane splniť svoj záväzok a na druhej strane naplniť určité obavy SaS,“ reagoval na Kollárov návrh.

Zdôraznil, že vládna koalícia má na nájdenie dohody niekoľko týždňov, kým začne rokovanie o eurovale v Národnej rade (NR) SR. „Je dôležité, aby politici využili tento čas na hľadanie kompromisu,“ doplnil Abrhan. Koalícia nemá kvôli nesúhlasu SaS, ale aj OKS a Obyčajných ľudí väčšinu potrebnú na schválenie tohto kroku, opozičný Smer síce euroval podporuje, bez jednoty vládnej koalície však za neho hlasovať nechce.

Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ) tento týždeň informoval, že ostatní koaliční partneri ponúkli SaS na nedávnom rokovaní v Častej-Papierničke kompromisné riešenie, ktoré im malo umožniť hlasovať za. Kompromisom malo byť, že po schválení zmien v eurovale by si každá ďalšia pôžička z tohto mechanizmu vyžadovala súhlas celej koalície vrátane SaS.

Liberáli však takúto dohodu odmietli a trvajú na tom naďalej. „Chcem povedať, že SaS nikdy nezahlasuje za euroval v jeho súčasnej podobe, a to ani s tzv. Miklošovým kompromisom,“ potvrdil dnes Kollár.

5 debata chyba