SaS preskúma Radičovej návrh, euroval však stále odmieta

Koaličná SaS dala premiérke Ivete Radičovej (SDKÚ) sľub, že bude skúmať jej návrh riešenia ohľadom schvaľovania zmien v eurovale v slovenskom parlamente.

29.09.2011 12:51 , aktualizované: 17:29
radičová, sulík Foto:
Premiérka Iveta Radičová a predseda SaS Richard Sulík
debata

Bližšie bude o tomto návrhu informovať až po jeho detailnom preskúmaní, dovtedy však liberáli zotrvávajú na odmietavom stanovisku k eurovalu.

„Cieľom SaS nie je zablokovať ostatné krajiny. Tak ako pre premiérku Ivetu Radičovú aj pre SaS je prijateľné len také riešenie, ktoré nebude stáť občanov Slovenska ani jeden jediný cent. Z toho vyplýva, že navýšenie mimoriadnych štátnych záruk zo 4,37 miliardy eur na 7,73 miliardy eur nie je potrebné,“ konštatuje sa v stanovisku strany, ktoré TASR poskytla jej hovorkyňa Tatiana Tóthová.

Novelu zákona o špecifických štátnych zárukách práve kvôli zvýšeniu garancií Slovenska v dočasnom eurovale pritom schválil v stredu (28.9.) vládny kabinet. Do parlamentu ju posiela aj s návrhom na skrátené legislatívne konanie.

Premiérka nevie, kedy bude informovať o ponuke pre SaS

Radičová zatiaľ nechce povedať, ako znie dohoda o postupe pri eurovale, ktorú ponúkla v stredu podvečer predsedovi poslaneckého klubu SaS Jozefovi Kollárovi.

Novinárom v Stupave len odkázala, že o tejto veci budú informovať spoločne až potom, ako sa zainteresované strany dohodnú. Kedy to bude, odhadnúť nevedela. Jej stranícky kolega a minister financií Ivan Mikloš dnes priznal, že už vie, v čom spočíva návrh na riešenie situácie okolo schvaľovania zmien v eurovale v slovenskom parlamente. Na rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR ho o tom informovala práve premiérka.

Doteraz o navrhovanom riešení podľa vlastných slov nevedel, počul o ňom len z médií. „Teraz som sa rozprával s pani premiérkou. Povedala mi, v čom návrh spočíva, ale nepoviem vám to, lebo tak sme sa dohodli,“ doplnil Mikloš. Návrh by mohol v koalícii vyriešiť otázku eurovalu, na ktorej sa doteraz vládne strany nevedia dohodnúť. Strana SaS ho totiž odmieta podporiť.

V stredu podvečer po stretnutí s predsedníčkou vlády Kollár pre televíziu Markíza povedal, že má riešenie, ktoré vyhovuje podmienkam SaS. Na otázku, či to vyzerá na dohodu, odpovedal áno. Liberáli však následne prostredníctvom vyhlásenia uviedli, že v tejto chvíli ešte žiadna dohoda o eurovale neexistuje a rokovanie Jozefa Kollára bolo len ďalším zo série stretnutí, ktoré v súvislosti s plánovaným hlasovaním o eurovale prebiehajú.

Podľa Radičovej by stanovisko Slovenska k eurovalu malo byť známe do najbližšieho summitu lídrov Európskej únie, ktoré sa uskutoční 17. a 18. októbra. „Predpokladá sa, že Slovensko bude mať jasnú odpoveď na otázku, či euroval áno alebo nie,“ upozornila.

debata chyba