Smer za euroval hlasovať nebude

Opozičný Smer nebude v utorok 11. októbra hlasovať v parlamente za euroval. Na tlačovej konferencii to potvrdil šéf strany Robert Fico. Zároveň sa domnieva, že koalícia euroval schváli aj vďaka hlasom SaS v tento deň sama.

05.10.2011 13:52 , aktualizované: 15:20
Robert Fico Foto:
Šéf Smeru Robert Fico
debata (206)

„Ak ho neschvália, musí prísť druhé kolo hlasovania. My by sme podporili euroval len vtedy, ak by boli vyvodené politické konzekvencie,“ deklaroval a pripustil, že ide aj o predčasné voľby.

Fico podľa svojich slov rokoval s partnermi v zahraniční aj s diplomatmi na Slovensku a všetci mu údajne potvrdili, že premiérka Iveta Radičová (SDKÚ) oklamala celé Slovensko, keď hovorila, že vyjednáva o akomsi kompromise a že na jej návrhy jej partneri nehovoria nie. „Všetci, vrátane Merkelovej jasne povedali, že kompromis neexistuje a že buď SR schváli euroval so všetkými dôsledkami, alebo euroval ako taký pochová,“ upozornil.

Expremiér zároveň tvrdí, že vyjadrenia Radičovej a lídra SaS Richarda Sulíka, že Slovensko môže zahlasovať za euroval len vtedy, ak nás to nebude stáť ani cent, vníma eurozóna ako urážku a hlboké nepochopenie fungovania eurozóny.

Fico je presvedčený, že 11. októbra bude koalícia hlasovať o plnohodnotnom eurovale so všetkými dôsledkami. „Môžu hlasovať len o tom. Ak si SaS nájde akúkoľvek výhovorku a bude ju prezentovať ako kompromis, ktorý jej umožní zahlasovať za euroval, opäť táto strana poruší všetky prísľuby. Máme informácie, že sa hľadá riešenie, ako zdôvodniť hlasovanie SaS za euroval,“ povedal. Fico pripustil, že Sulík ako osoba bude hlasovať proti, no jeho poslanci by hlasovali za.

SNS: Euroval je zámienka na vznik spojených štátov európskych

Predseda SNS Ján Slota tvrdí, že euroval znamená koniec suverénnych národných štátov v Európe „To, čo sa odohráva v eurozóne, v Európe, tá psychóza okolo zvyšovania eurovalu, je len jedna obrovská zámienka na to, aby sa vytvorila finančná únia, aby sa vytvorili veľké spojené štáty európske,“ povedal po zasadnutí Predsedníctva SNS. Ako ďalej uviedol, 800 miliárd eur nezachráni padajúce ekonomiky jednotlivých štátov a je to len slabá náplasť na pomoc niektorým vládam. „Je to obrovský klam a enormné klamstvo a podvod,“ povedal s tým, že len grécka ekonomika vyrobí v tomto roku dlh 360 miliárd eur.

Podľa predsedu SNS nie je pre štáty prínos byť súčasťou eurozóny. „Česi dostávajú z eurofondov dvakrát toľko, čo Slovenská republika a nie sú v eurozóne,“ skonštatoval. Ako ďalšie príklady uviedol Veľkú Britániu či Švédsko.

Slota taktiež skritizoval postoj prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča k eurovalu. „Veci, ku ktorým sa pridal Ivan Gašparovič, ktorý sa stále obhajuje tým, že je sociálny a národný prezident Slovenskej republiky, ja začínam pochybovať o týchto atribútoch, ktoré tak vehementne vyznáva,“ povedal. Príklad by si mal podľa Slotu brať z českého prezidenta Václava Klausa, ktorý patrí medzi euroskeptikov. Kritiku si taktiež vyslúžil predseda strany Smer, ktorý sa podľa Slotu „podriaďuje európskemu psovi“ a chce len nahrať politické body.

Celý problém s hospodárskou a ekonomickou krízou je podľa Slotu v tom, že je všetko postavené na virtuálnej ekonomike a nie na skutočnej ľudskej práci. „Nie je to o skutočných peniazoch, ktoré sú kryté ľudskou prácou alebo zlatom,“ zhodnotil. Kríza podľa neho zasiahne svet v roku 2012 a bude horšia ako v roku 2008. „Bude taká, aká bola v 30-tych rokoch 19. storočia,“ tvrdí predseda SNS.

206 debata chyba