Radičová ponúkla demisiu, koalícia sa opäť nedohodla

Lídrom vládnych strán sa na Koaličnej rade nepodarilo dohodnúť na spoločnom postupe pri hlasovaní o eurovale. Informovala o tom premiérka Iveta Radičová.

10.10.2011 15:18 , aktualizované: 22:32
Radičová, Sulík Foto:
Premiérka Iveta Radičová a predseda SaS Richard Sulík na tlačovej konferencii po rokovaní Koaličnej rady.
debata (78)

Radičová (SDKÚ) ani po rokovaní straníckeho Prezídia neprezradila, aký postup zvolí pri hlasovaní o eurovale, ktoré na poslancov NR SR čaká v utorok popoludní. Povedala to novinárom s tým, že ju čaká nie prvá bezsenná noc a verdikt povie ráno koaličným partnerom na spoločnom rokovaní.

Prezídium SDKÚ k ničomu Radičovú nezaviazalo

„Budem mať tú zodpovednosť a slobodu, aby som partnerom oznámila, ako som sa rozhodla, tak ma nechajte premýšľať,“ apelovala. Prezídium ju podľa jej slov k žiadnemu postupu nezaviazalo.

Radičová nepriamo priznala, že ak by SaS za euroval nezahlasovala ani v prípade, že by bolo hlasovania spojené s dôverou vláde, považovala by to zo strany lídra SaS Richarda Sulíka za podraz. „Ako sa rozhodnú, je skutočne na ich zodpovednosti,“ odkázala liberálom.

Podľa nej je podstatné, aby prestalo nezmyselné spájanie a hlúposti, že tu nejaká nezodpovedná premiérka s nezodpovednými členmi koalície ide dávať peniaze nejakému tučnému Grékovi. „To nie je pravda,“ zdôraznila. Tvrdí, že Slovensko nemôže byť Robinson v centre Európy, ktorý si myslí, že nie je naviazaný na ekonomické výsledky ostatných krajín a že zvládne vyrábať autá, ktoré nikto v iných krajinách nebude kupovať a udrží aký-taký ekonomický rast. „Toto si azda nemôžeme myslieť,“ dodala.

O eurovale sa rokovalo aj vo zvyšných troch centrálach koaličných strán. Vieru v dohodu vyjadrili predsedovia Mostu-Híd aj KDH Béla Bugár a Ján Figeľ. „Verím, že konštruktívne hlasy zavážia,“ povedal Figeľ.

**Radičová ponúkla tri alternatívy **

„Nedohodli sme sa,“ potvrdila Radičová po rokovaní Koaličnej rady, ktorá sa skončila o 18.30. V diskusii budeme pokračovať v utorok ráno od 9.00 na Úrade vlády. Slovensko je podľa premiérky malá krajina, ktorá len ťažko môže bojovať s nástrahami krízy osamotene. „Bez nadnárodných programov je malá šanca, že nadchádzajúce obdobie zvládneme,“ uviedla po rokovaní. 

Vládna koalícia tak má už iba niekoľko hodín na to, aby v prípade eurovalu našla zhodu. Parlamentná schôdza sa začne v utorok o 13.00 a jej prvým bodom má byť práve schvaľovanie európskeho stabilizačného mechanizmu.

Na tlačovej konferencii ju sprevádzal Richard Sulík. Radičová sa obmedzila iba na stručné vyhlásenie, novinári otázky klásť nemohli.

Otvorenejší bol šéf strany Most-Híd Béla Bugár, keď opúšťal priestory centrály SaS. Ten uviedol, že existujú tri alternatívy ďalšieho vývoja. Hovoriť o nich nechcel a tiež upriamil pozornosť na posledný pokus o dohodu Úrade vlády.

Podľa informácií agentúry SITA predsedníčka vlády ponúkla na Koaličnej rade tri alternatívy – spojenie hlasovania o eurovale s vyslovením dôvery vláde, demisiu, ak euroval v parlamente neprejde, ale aj demisiu ešte pred hlasovaním, aby sa vytvoril priestor na ďalšie rokovania.

Premiérka sa vzdáva bez boja, tvrdí politológ

Radičová je veľmi sklamaná z nedohody koalície na Koaličnej rade o eurovale. Povedala to novinárom pri príchode do straníckej centrály SDKÚ na rokovanie prezídia. Na otázku, či má chuť ďalej vládnuť povedala: „To nie je o chuti , ale o možnosti vládnuť.“

Radičová pri rozhodovaní o podaní demisie v súvislosti s eurovalom vraj nekoná pod nátlakom, ale z vlastnej vôle. Radičová to podľa informácií agentúry SITA povedala na rokovaní Koaličnej rady. Pýtal sa jej na to predseda strany Most-Híd Béla Bugár.

Minister financií a podpredseda strany Ivan Mikloš stále verí, že koalícia nájde pri eurovale zhodu a môže pokračovať ďalej. „Presadzujeme od začiatku jasnú hru a pravidlá,“ zdôraznil. Podľa neho o možných alternatívach vývoja sa slobodne vyjadrili už doobeda všetci členovia prezídia.

Predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda povedal, že v živote sú jednoduchšie i zložitejšie chvíle. „Toto je zložitejšia,“ povedal. Ak sa ho Iveta Radičová opýta na radu, poradí jej. „Je to na mojom osobnom rozhodnutí a rozhodnem sa,“ komentovala ponuku Dzurindu premiérka.

Napätá politická situácia na Slovensku láka aj pozornosť zahraničia. Na tlačových konferenciách je čoraz viac zahraničných novinárov. Slovensko je totiž jednou z dvoch posledných krajín, ktoré neschválili euroval. Zatiaľ čo v prípade Malty to je iba otázka „technického“ charakteru, v Bratislave sa jedná o hlboký koaličný rozpor.

Gesto predsedníčky vlády, ktorá ponúka do hry svoju abdikáciu len preto, že sa koaliční partneri nevedia zjednotiť na spoločnom stanovisku k hlasovaniu o eurovale, je pre verejnosť nezrozumiteľné. Tvrdí to politológ Michal Horský. „Takto to vyzerá, že sa premiérka vzdáva bez boja,“ povedal Horský. Podľa jeho slov by verejnosť skôr uvítala, keby premiérka „doviedla rokovania s koaličnými partnermi do úspešného konca, prípadne keby spojila hlasovanie o eurovale s dôverou vláde.“

Sulík: Niekomu nejde o euroval, ale o demisiu premiérky

Niektorým ľuďom nejde o euroval, ale o to, aby Iveta Radičová podala demisiu. Na tlačovej konferencii pred zasadnutím Koaličnej rady to povedal predseda SaS Richard Sulík. O koho ide, šéf parlamentu povedať odmietol.

„Odmietame prebrať zodpovednosť za rozpad vlády a návrat Roberta Fica. Vyzývame preto premiérku, aby sa nenechala vtiahnuť do zákulisných hier,“ poznamenal.

Kto stojí za takýmito snahami, nepovedal. „Pre nás je podstatné, že celé to k tomuto smeruje,“ uviedol. Sulík zdôraznil, že postoj liberálov k eurovalu je rovnaký niekoľko mesiacov. Zároveň uviedol, že na druhé hlasovanie o eurovale, v prípade, že na prvý pokus neprejde, nevidí dôvod. „Snáď nebudeme hlasovať dovtedy, kým sa výsledok nebude páčiť Bruselu. My protestujeme proti druhému hlasovaniu,“ zdôraznil.

Sulík potvrdil, že v utorok budú jeho poslanci hlasovať proti stabilizačnému mechanizmu. Akékoľvek úvahy o druhom hlasovaní o eurovale predseda parlamentu odmietol. Podľa neho nie je demokratické, ak by sa malo hlasovať dovtedy, kým euroval Národná rada neschváli.

Líder tiež uviedol, že premiérka vyjednávala v Bruseli o kompromise pre Slovensko, „avšak na fóre Europe group zaznela informácia, že Slovensko za euroval zahlasuje a tak Brusel stratil motiváciu ďalej rokovať,“ dodal.

Euroval je podľa Sulíka príbehom o stratenom čase, kde si Európa vymyslela model, ktorý situáciu zhoršuje. Euroval už tu je rok a dráma sa iba zhoršuje.

SaS podľa Bugára hľadá dôvody prečo nehlasovať za euroval

SaS podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára vyhláseniami len hľadá ďalší dôvod, prečo nezahlasuje za euroval. „Ak Iveta Radičová nechce spojiť toto hlasovanie s hlasovaním o dôvere vláde, naši ministri nebudú vo vláde za takýto krok hlasovať. Je to jej záležitosť, my ju do toho tlačiť nebudeme. Pani premiérka sa musí rozhodnúť,“ povedal Bugár pri príchode na rokovanie v súvislosti s vyhlásením SaS, že vôbec nejde o euroval, ale niekto chce premiérku donútiť, aby podala demisiu.

Predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda si myslí, že strana SaS by mala mať silu a odvahu rozpoznať, čo je pre Slovensko a pre zjednotenú Európu dobré. „Žasnem nad tým, akú konštrukciu si vie Richard Sulík navymýšľať, keď mu tečie do topánok,“ vyhlásil minister financií a podpredseda SDKÚ Ivan Mikloš. Podľa neho však ak niekomu ide naozaj o dohodu, rieši to za rokovacím stolom a nie zvolávaním tlačoviek a vymýšľaním absurdných konštrukcií.

Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič prichádzal na Koaličnú radu s pocitom, že je to posledná Koaličná rada tejto koalície. „Nádej mám, že nebude posledná, ale idem aj tak s pocitom, že bude posledná. Chcel som doniesť aj nejaké parte, že by sme to vycapili na dvere, ale nechcelo sa mi,“ vyhlásil pred novinármi. Matovič nechápe postoj troch koaličných strán, pretože podľa neho návrh SaS je naozaj dobrý.

78 debata chyba