Sulíkovci zvažujú, že hlasovanie o eurovale dajú na Ústavný súd

Koaličná strana SaS zvažuje napadnutie druhého, opakovaného hlasovania o navýšení eurovalu na Ústavnom súde SR. "Druhé hlasovanie nepredpokladá Ústava ani zákon. Parlament je bábkové divadlo, ktoré plní príkazy z Bruselu," zdôraznil na brífingu šéf liberálov a predseda parlamentu Richard Sulík.

13.10.2011 14:55
Richard Sulík Foto:
Šéf SaS Richard Sulík
debata (44)

Dodal, že samotné napadnutie prehodnotí podľa toho, či naozaj naplní protiústavnosť. Ak však bude chcieť podať takýto návrh, musí v parlamente zozbierať minimálne 30 podpisov poslancov. „Ak dôjde k porušeniu ústavy a my si myslíme, že dôjde, tak tam zrejme budú aj podpisy SNS,“ konštatoval s tým, že v takomto prípade nejde o to, „kto nosí aké tričko“.

„Vždy, keď sa na Slovensku vyskytne nepríjemná situácia, právne prostriedky letia do kúta, úplne sa na ne kašle a hľadajú sa iné riešenia,“ upozornil ústavný právnik Ján Drgonec, ktorý tak podporil avizovaný postup liberálov. Vysvetlil, že štátne orgány môžu konať iba na základe Ústavy a ani ona, ani rokovací poriadok parlamentu neumožňuje opakované hlasovanie o medzinárodnej zmluve.

Richard Sulík ďalej na tlačovej konferencii opätovne vyhlásil, že jeho strana, na rozdiel od bývalých koaličných partnerov, v otázke navýšenia dočasného eurovalu neotočila kabát a hlasovala podľa toho, čo voličom sľubovala pred voľbami v júni 2010.

Na podporu tohto svojho tvrdenia citoval z jedného z predvolebných vydaní mesačníka SDKÚ, v ktorom strana Mikuláša Dzurindu odmietala finančnú pomoc pre nezodpovedných členov eurozóny. Sulík zhrnul, že v slovenskej politike je neobvyklé nemeniť názor a zdôraznil, že SaS pre euroval vydierali. „S peniazmi daňových poplatníkov sa budú zachraňovať zahraničné banky,“ vyhlásil s tým, že euroval je podvodom na ľuďoch.

44 debata chyba