Poslanci môžu zastaviť strieľanie psov poľovníkmi

Zastrelenie nemeckého ovčiaka, ktorého v piatok pri prechádzke s majiteľom a rysím mláďaťom zabil poľovník, prišlo v čase, keď má parlament znova rokovať o novele poľovníckeho zákona. Ten poslanci už niekoľkokrát odsunuli, hoci mal pôvodne platiť už od augusta tohto roku.

24.10.2011 20:00 , aktualizované: 25.10.2011 12:11
debata
Zastrelená špeciálne vycvičená Lilica bola... Foto: archív Miloša Majdu
Lilica Zastrelená špeciálne vycvičená Lilica bola súčasťou sfilmovaného projektu Návrat rysov.

Za jeho schválenie sa vyslovilo asi 40 neziskových organizácií a Zastrelenie nemeckého ovčiaka, ktorého v piatok pri prechádzke s majiteľom a rysím mláďaťom zabil poľovník, prišlo v čase, keď má parlament znova rokovať o novele poľovníckeho zákona. Ten poslanci už niekoľkokrát odsunuli, hoci mal pôvodne platiť už od augusta tohto roku. Za jeho schválenie sa vyslovilo asi 40 neziskových organizácií a petíciu zaň podpísalo vyše stotisíc ľudí. Kým totiž platí zákon z roku 2009, poľovníci v lesoch každý rok zastrelia tisíce voľne pustených psov i mačiek.

Pre novelu zákona bude podstatné, či jeho definitívne schválenie podporia všetky koaličné strany. Návrh na zmenu totiž predložili traja poslanci SaS. V máji ho poslanci posunuli do druhého čítania, hlasovať o ňom by sa teraz malo na decembrovej schôdzi. Jeden z predkladateľov novely Peter Kalist (SaS) verí, že sa ju podarí presadiť. Aj na poslednom prípade zastrelenej vlčiačky Lilice sa podľa neho ukázalo, že sa súčasný zákon zneužíva. „Môže sa stať, že vám pes len raz odbehne do lesa a hneď ho tam nejaký poľovník zastrelí. Chceme takým prípadom zabrániť. Poľovníci by sa mali správať zodpovedne a nestrieľať na psy v blízkosti ľudí,“ vysvetľuje Kalist.

Podľa platného zákona môžu poľovníci v revíri zastreliť psa alebo mačku vzdialenú viac ako 200 metrov od trvale obývaného domu. Ak by novela prešla, na mačky by už nemohli strieľať a na psov len vtedy, ak by sa v revíri pohybovali ďalej ako 50 metrov od pána a nemali na sebe obojok alebo postroj výrazne odlišnej farby. Vzdialenosť 200 metrov by sa pritom rátala od najbližšej stavby, čo by mohlo byť aj humno či chata.

Schválenie v parlamente nie je isté, lebo poľovníkmi sú aj viacerí poslanci. Kalist priznáva, že v koalícii o podpore novely nerokovali, ale lobizmu sa neobáva. Dokonca tvrdí, že hlasovať za by mohla aj opozícia. „Toto nemá nič s politikou, ľavicou alebo pravicou. Dúfam, že zmena nájde podporu aj v radoch opozície. Pod petíciu sa podpísalo viac ľudí, ako je všetkých poľovníkov dohromady. S nastavením pravidiel, aby sa psy zbytočne nestrieľali, budú podľa mňa súhlasiť aj samotní poľovníci,“ zdôvodňuje poslanec, podľa ktorého by zákon po schválení mohol platiť už od januára.

„Nemáme dôvod meniť názor,“ komentoval postoj k novele poslanec Tomáš Galbavý (SDKÚ). Či by návrh podporili aj zástupcovia opozície, nie je zatiaľ jasné. Poslanec Smeru Ľuboš Martinák, ktorý bol spravodajcom tejto novely, totiž už v máji vyhlásil, že ako poľovník zákon nepodporí. „Ešte sme o tom v klube nehovorili, takže vám neviem povedať, ako budeme hlasovať,“ hovorí Magda Košútová (Smer).

Podľa poľovníckej ročenky zastrelili vlani poľovníci vo svojich revíroch vyše 6 800 psov a asi 9 200 mačiek. Ochranári preto za zmenu zákona bojujú už tri roky. „Poslanci by mali zabudnúť na politické spory a podporiť dobrú vec,“ vyzýva Iveta Haulíková z občianskeho združenia Štyri labky.

Zastrelenie špeciálne vycvičenej Lilice, ktorá bola súčasťou sfilmovaného projektu Návrat rysov, spustilo proti poľovníkom ostrú kampaň. Šéf Slovenskej poľovníckej komory Imrich Šuba upozornil, že dostáva výhražné e-maily. „Nie je možné všetkých dehonestovať, kričať na nich, že sú vrahovia, urážať aj 57-tisíc poľovníkov s ich rodinami. Zabúda sa na to, že aj majitelia psa majú povinnosti pred zákonom. Očierňujú sa len poľovníci. Zákonnou povinnosťou poľovníka je chrániť prírodu a zver,“ uviedol Šuba. Predkladanú novelu zákona však podporuje: „Sme za kompromis a toto je kompromisné riešenie.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba