Prešovskí lekári sa vzbúrili

V prešovskej fakultnej nemocnici to medzi lekármi vrie. Tí, čo podali výpovede, otvorene poukazujú na nekalé praktiky vedenia, ktoré podľa nich koná neeticky.

26.10.2011 12:00
lekári, protest, Prešov Foto:
Podpredseda celoslovenských lekárskych odborov Michal Polician (vpravo) vystúpil pred Fakultnou nemocnicou J. A. Reimana v Prešove na protestnom zhromaždení lekárov.
debata

Svoju nespokojnosť dali zamestnanci najavo aj v utorok protestom pred vstupom do nemocnice.

„Pociťujeme silný tlak na lekárov, ktorí vyjadrili dali výpovede a nestiahli ich. Dozvedeli sme sa, že sa používajú metódy pohovoru medzi štyrmi očami za zatvorenými dverami, kde sa používajú zvláštne formy vysvetľovania na stiahnutie výpovede,“ povedal na protestnom zhromaždení lekárov prešovskej nemocnice šéf odborov Michal Polician. Dodal, že niektorým boli ponúknuté miesta primárov a zvýšenie platu, čo sa v niektorých prípadoch údajne aj potvrdilo. Preto posielajú vedeniu nemocnice protestný list.

Denník Pravda pred časom upozornil, že vedenie prešovskej nemocnice vydiera mladých lekárov pred atestáciou, aby stiahli výpovede. Mladí lekári vraj dostali na výber z dvoch možností – buď výpoveď okamžite stiahnu a môžu sa na atestáciu pripravovať ďalej, alebo sa im študijné voľno zruší a k atestačnej skúške ich nepustia. Hovorkyňa nemocnice Renáta Koziaková sa odvolala na príkaz ministerstva zdravotníctva. Z neho vyplýva, že ak sa lekár rozhodol dať výpoveď a opúšťa svoje pracovisko od 1. decembra 2011, sú náklady spojené s jeho vzdelávaním považované za neopodstatnené. Ministerstvo zdravotníctva poprelo, že by takýto príkaz vydalo .

Pôvodne podalo v prešovskej nemocnici výpovede 171 lekárov, odborári vedia o desiatich, ktorí ich neskôr z rôznych osobných dôvodov stiahli. Na druhej strane zaevidovali ďalšie tri nové výpovede.

Polician nechápe, prečo riaditeľ nerokuje „čestne“ so všetkými lekármi. Protestujúci zdravotníci ho preto vyzvali, aby prestal používať netransparentné metódy. Zároveň sa obrátili na ministra zdravotníctva, ktorý avizoval ochranu tých lekárov, na ktorých je vyvíjaný údajný nátlak pri sťahovaní výpovedí, aby zariadil korektné a demokratické jednanie.

Primár centrálnej operačnej sály a centrálnej sterilizácie Karol Kyslan mladší tvrdí, že pozíciu riaditeľa rešpektujú, ale jeho správanie vraj podľa neho nie je kultivované. „Pritom je aj predseda regionálnej stavovskej organizácie a sedí na dvoch stoličkách. Na jednej strane by mal lekárov obhajovať, na druhej strane na nich tlačí,“ dodal primár s tým, že nad stiahnutím výpovedí lekári ani neuvažujú. „Posledných dvadsať rokov je tu marazmus nielen v zdravotníctve. Mám osobné skúsenosti s imperatívnymi telefonátmi či s predvolávaním na riaditeľstvo. Nie všetci sa chcú k tomu vyjadriť, ale stav je taký,“ dodal Kyslan.

Ako poslanec chce informovať prešovské mestské zastupiteľstvo aj vyšší územný celok o tom, že v takejto situácii môže padnúť celá urgentná lekárska starostlivosť a musí zasadnúť krízový štáb. „Pacienti nie sú našimi rukojemníkmi, ale rukojemníkmi poisťovní. Našou snahou nie je zvýšenie platov, ale reforma a renesancia zdravotníctva a stavu lekára,“ vysvetlil Kyslan. Podľa neho si treba uvedomiť, že situácia je naozaj vážna a v decembri to môže byť veľmi zlé.

„Ide aj o ďalšiu starostlivosť, pretože všetci lekári na traumatologickom oddelení majú odslúžené viac, ako dovoľuje Zákonník práce. A my nevieme, čo bude ďalej v novembri. Už nie sme ďalej ochotní slúžiť ako otroci,“ rozhorčene komentoval vývoj Silvester Smolnický, ktorý je lekárom na traumatológii.

Vedenie nemocnice obvinenia z nekalých praktík odmieta, k situácii sa vyjadrí dnes, po doručení a preštudovaní protestného listu.

Chýbajúcich zdra­votníkov budú hľadať cez inzerát

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik nátlakovú akciu lekárov stále odmieta. Tvrdí, že počet výpovedí klesá. Podľa neho v nemocnici v Skalici ich stiahlo 27 lekárov z 36. „Každým dňom ich sťahujú jednotlivci, aj keď nehovorím, že húfne,“ povedal v utorok v Banskej Bystrici. Predseda lekárskych odborov Marián Kollár povedal, že sťahovanie výpovedí sa nedeje vo veľkom. „Je pravda, že lekári musia ustáť tlak zo strany riaditeľov nemocníc. Počet výpovedí, ktoré však vzali späť, môžeme počítať na desiatky. Stále platí číslo 2 400,“ dodal Kollár.

Lekári môžu stiahnuť výpovede do konca mesiaca a riaditelia nemocníc ich budú akceptovať. Potom už na ich miesta začnú hľadať iných. Nemocnice síce tvrdia, že pre prípad odchodu lekárov majú pripravené krízové plány, ktoré zatiaľ nechcú zverejniť. Michal Bucek, riaditeľ Rooseveltovej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici, už povedal, že nové sily začnú hľadať inzerátom. Odborári s vedením rezortu zdravotníctva stále vyjednávajú. (dt)

debata chyba