Vláda už nemôže meniť nemocnice

Transformácia nemocníc na akciové spoločnosti je už v plnom prúde. Nič na tom nemení ani štrajk lekárov, ktorí požadujú jej zastavenie. Po tom ako vláda v septembri schválila vzor zakladateľských listín a stanov, nemocnice už rozbehli prípravu dokladov pre budúce akciovky.

03.11.2011 20:00 , aktualizované: 04.11.2011 12:00
nemocnica na Antolskej Foto:
Mnohé nemocnice majú za sebou podstatnú časť premeny na akciové spoločnosti. Na snímke anestéziologicko-resuscitačné oddelenie Univerzitnej nemocnice na Antolskej ulici v Bratislave.
debata

Ak vláda či prezident nič neurobia, začiatkom decembra odíde z nemocníc vyše dvetisíc lekárov. Prezident lekárskej komory Milan Dragula upozornil, že ak naozaj nenastúpia do práce, výsledkom bude kolaps zdravotníctva. „Mám strach, že aj umrú nejakí ľudia,“ povedal Dragula. Nemocnice totiž nedokážu nahradiť výpadok lekárov. Pacientom tak od decembra hrozí, že ich nebude mať kto ošetriť či operovať. Riaditelia zariadení nevedia garantovať ani to, že ošetria všetkých pacientov v akútnych stavoch.

Viaceré z nemocníc majú v týchto dňoch za sebou podstatnú časť premeny na akciové spoločnosti. „Bolo urobené ocenenie majetku, ktoré bude vložené do akciovej spoločnosti. Prebehla aj podstatná časť oddlženia a čiastočne sú už v notárskej zápisnici stanovené orgány akciovej spoločnosti. Čakáme tak už len na zápis do obchodného registra,“ povedal riaditeľ Fakultnej nemocnice Trnava Gabriel Pavelek. Pred zápisom do obchodného registra by mala vláda schvaľovať zakladacie listiny pre každú nemocnicu zvlášť. Niektorí riaditelia nemocníc veria, že práve tu sa môže proces vďaka prezidentovi zastaviť.

Podľa ústavného právnika Jána Drgonca by transformáciu mohol a mal zastaviť práve prezident. Upozorňuje tiež, že vláda už teraz porušuje ústavu. „Prakticky na všetko, čo chce v tejto situácii vláda robiť, musí mať predchádzajúci súhlas prezidenta. Vláda sa už teda naňho mala obrátiť s otázkou, či má v transformácii pokračovať,“ povedal ústavný právnik. Tým, že tak kabinet doteraz neurobil, došlo podľa neho k porušeniu ústavy. „Táto vláda sa správa ako odtrhnutá z reťaze, absolútne nerešpektuje ústavu,“ dodal s tým, že zasiahnuť má prezident. Gašparovič sa však neponáhľa, ešte plánuje rokovať s premiérkou.

Či prezident prikáže vláde, aby premenu nemocníc zastavila, bude podľa jeho hovorcu Mareka Trubača jasné až po rokovaniach. „Chce si ešte vypočuť všetky strany a chce ešte koncom tohto, alebo začiatkom budúceho týždňa hovoriť s premiérkou. O tom, či bude, alebo nebude pokračovať transformácia za súčasného vedenia kabinetu, rozhodne prezident až po týchto diskusiách,“ povedal. Zároveň však zdôraznil, že prezident nechce, aby premena zariadení na akciovky pokračovala za každú cenu. „V súčasnej situácii, keď sa čaká na nové voľby a nikto nevie, aké názory bude mať na transformáciu nová koalícia, treba zvážiť, či v nej pokračovať. Podľa prezidenta by bolo logické, aby sa s transformáciou počkalo až na nástup novej vlády do marca 2012.“

O premene tých najväčších tzv. koncových nemocníc na akciové spoločnosti začala pochybovať aj premiérka. „Otázka znie, do akej miery je transformácia dostačujúci nástroj,“ povedala v súvislosti s fakultnými a univerzitnými nemocnicami. Zmena právnej formy vybratých zariadení, ktoré robia najťažšie prípady, je už podľa Radičovej vo vláde samostatnou témou. Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik v rozhovore pre Pravdu dokonca pripustil, že je možné, že ju súčasná vláda nedotiahne do konca. „Keďže sú 3. marca predčasné voľby, je možné, že sa to nechá až na budúcu vládu,“ povedal.

V prípade, že by sa po predčasných voľbách do vlády dostala najsilnejšia opozičná strana Smer, je viac ako pravdepodobné, že by štátne nemocnice v Bratislave, Martine, Banskej Bystrici, Ružomberku a tri centrá pre liečbu drogových závislostí zostali príspevkovými organizáciami. Ako totiž niekoľkokrát deklaroval bývalý minister zdravotníctva Richard Raši (Smer), premenu zdravotníckych zariadení na akciové spoločnosti by zastavili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba