Nemocnice dostanú viac peňazí, ak lekári stiahnu výpovede

Do kolapsu zdravotníctva zostáva už iba sedemnásť dní a lekári stále odmietajú ustúpiť a stiahnuť výpovede. Ministerstvo zdravotníctva aj štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa prišli s novou taktikou. Začínajú ponúkať peniaze tým nemocniciam, ktoré sa zaručia, že ich lekári výpovede stiahnu.

13.11.2011 18:11
Šéf LOZ Marian Kollár Foto:
Predseda lekárskych odborov Marián Kollár trvá na tom, že slovenské zdravotníctvo potrebuje zásadnú zmenu.
debata

Všeobecná zdravotná poisťovňa ponúka, že pridá desiatkam menších neštátnych nemocníc, hoci najviac výpovedí evidujú veľké univerzitné a fakultné zariadenia. Od decembra im prisľúbila o 20 percent viac pre pohotovostnú službu, 7,5 percenta navyše by mali dostať lôžkové oddelenia. Zvýšenie nepriamo podmienila stiahnutím výpovedí lekárov.

„Nemocnice sa podpisom dodatkov zaviažu k tomu, že pacientom zabezpečia zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu aj po 1. decembri. Všeobecná zdravotná poisťovňa verí, že aj tento krok pomôže čiastočne riešiť platy lekárov v nemocniciach,“ povedala hovorkyňa poisťovne Petra Balážová.

Asociácia nemocníc Slovenska, ktorá združuje viac ako 60 neštátnych menších nemocníc, krok Všeobecnej zdravotnej víta a tvrdí, že to môže pomôcť pri rokovaniach s lekármi. Ako však upozornil viceprezident asociácie Peter Ottinger, ceny hospitalizácií sa priemerne zvýšia o 2 až 10 percent, „čo ešte stále nie je reálna cena“.

Štátna zdravotná poisťovňa plánuje nemocniciam navýšiť platby z peňazí získaných z výberu poistného, nižších nákladov na prevádzku, stabilizácie nákladov na lieky a z úspor v liekovej politike, ktoré ešte len predpokladá. Aj preto nie je jasné, koľko nemocníc dostane od decembra viac a koľko na navýšenie poisťovňa vyčlení. Poisťovňa rovnako nevie ani to, či sa zvýšenia dočkajú aj štátne koncové nemocnice, ktoré sú na tom finančne najhoršie. „Otázka prípadného navýšenia platieb fakultným nemocniciam bude predmetom ďalších rokovaní a bude závisieť od možností štátneho rozpočtu,“ dodala Balážová.

Desiatimi miliónmi chcel podľa Lekárskeho odborového združenia motivovať k stiahnutiu výpovedí detských nemocničných lekárov aj minister zdravotníctva Ivan Uhliarik. „Minister ponúkol 10 miliónov eur na oddlženie nemocnice. Podmienka bola, aby sme sa vrátili do práce, aby sme stiahli výpovede,“ priblížil anestéziológ detskej fakultnej nemocnice a člen odborového združenia Ján Sýkora. Lekári však podľa neho ministerský „úplatok“ odmietli.

V sľubovaných prostriedkoch totiž neboli zahrnuté platby za výkony ani platby za prácu lekárov. „Navyše žiadne pôžičky a oddlžovanie nie sú systémové,“ povedal Sýkora a dodal, že lekári by tak skôr uvítali splnenie požiadavky nastavenia spravodlivého systému, podľa ktorého by zdravotné poisťovne platili nemocniciam presne toľko, koľko sa v nich vykoná práce.

„Myslím si, že slovenské zdravotníctvo potrebuje v tejto chvíli úplne niečo iné ako kupovanie si oddelení, jednotlivých lekárov, nemocníc a vyhadzovanie peňazí na nesystémové kroky. V tejto chvíli slovenské zdravotníctvo potrebuje zásadnú zmenu,“ okomentoval snahy o motiváciu nemocníc predseda lekárskych odborov Marián Kollár.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že 10 miliónov bolo na stretnutí s lekármi použitých iba ako príklad. „Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik tri hodiny diskutoval s lekármi. V rámci diskusie uviedol príklad, že aby sa táto nemocnica nezadlžovala, potrebovala by v budúcom roku ďalších 10 miliónov eur,“ vysvetľovala hovorkyňa rezortu Katarína Zollerová.

Mesačne táto nemocnica vytvára podľa odborárov stratu vo výške približne 450– až 700-tisíc eur.

Zvyšovanie platieb od štátnej poisťovne či ďalšie oddlžovanie podľa odborárov lekárov stiahnuť výpovede nedonúti. Rovnako ako ich k tomu nedonútilo ani pozastavenie transformácie nemocníc. Lekárski odborári dokonca tvrdia, že doteraz neboli splnené žiadne ich požiadavky.

„Stále nie je vyriešená ani jedna požiadavka lekárov napriek tomu, že minister zdravotníctva tvrdí, že sú podľa neho vyriešené už všetky,“ povedal Kollár. Ako dodal, splnené budú až vtedy, keď ministerstvo presne pomenuje kroky, ako bude zriadená náprava v prípade dodržiavania Zákonníka práce, priemerná hodinová sadzba lekára stúpne zo súčasných 4,7 eura na 7 eur a transformácia nemocníc bude zrušená definitívne.

„Z môjho pohľadu je požiadavka odborárov týkajúca sa transformácie definitívne uzavretá. Ak odborári nerešpektujú garancie prezidenta, premiérky a ministra zdravotníctva, svedčí to o tom, že sa nechcú dohodnúť. Namieste je otázka, o čo im v skutočnosti ide,“ povedal Uhliarik.
Podľa lekárov Uhliarik zavádza verejnosť, keď hovorí, že lekári chcú plat 4-tisíc eur. „Ak nám garantuje dodržiavanie Zákonníka práce, náš plat špičkového odborníka by bol len 2 500 eur,“ povedal Kollár.

debata chyba