Stredoeurópske fórum bude o strachu a hrozbe rozpadu Európy

Ekonomická kríza, strata práce a istôt spojených s pravidelným príjmom, hroziaci rozpad štruktúr, ktoré Európe desaťročia dávali pocit bezpečia. Prežívame dnes "koniec budúcnosti", ako sme ju doteraz poznali? Ako sa nezblázniť z pocitu, že nevieme, čo bude? Takéto otázky si kladú organizátori tohtoročného Stredoeurópskeho fóra, na ktorom sa v Bratislave pri príležitosti 17. novembra už tradične zídu poprední svetoví intelektuáli.

15.11.2011 17:00
Dunaj, Peter Župník Foto:
Súčasťou fóra bude aj výstava slovenského fotografa žijúceho v Paríži Petra Župníka v Kultúrnom centre Dunaj.
debata

Od zajtra do piatka je na diskusiách v Divadle Astorka vítaný každý, kto má záujem hľadať odpovede na tieto otázky. „Ešte donedávna sme si budúcnosť – či európsku, alebo globálnu – mohli predstavovať ako postupné, lineárne pokračovanie súčasnosti, ale dnes, uprostred ekonomických kríz, preskupovania moci či nečakaných politických otrasov, už musíme uvažovať skôr o tom, ako bude vyzerať náš život v nepredvídateľnom svete. Roky, v ktorých spoločnosť prichádza o svoje doterajšie istoty, keď vyskúšané riešenia prestávajú platiť a nové ešte nikto presne nepozná, vždy sprevádza úzkosť z budúcnosti, ktorá je viac než obavou z ekonomickej núdze,“ hovorí Marta Šimečková, predsedníčka združenia Projekt fórum, ktoré tretí rok diskusiu organizuje.

Už zajtra večer pozýva verejnosť na debatu o Rozume a strachu, kde bude okrem iných aj jeden z najznámejších súčasných francúzskych filozofov a spisovateľov Pascal Bruckner, pohľad strednej Európy zastúpi aj u nás známy český filozof Václav Bělohradský. Ak vás zaujíma, ako sa dá v týchto rýchlych časoch čeliť strachu, čo nás oberá o slobodu myslenia a rozhodovania, príďte podvečer do divadla Astorka.

Slávny americký politológ, ekonóm a environmentalista Jeremy Rifkin otvorí štvrtkový program predpoludňajšou debatou o Tretej priemyselnej revolúcii, o novom ekonomickom poriadku.

Celosvetové protesty, rozšírenie hnutia Okupuj Wall Street do ďalších metropol sveta môžu byť snahou zasiahnuť do politiky a dostať politikov pod verejnú kontrolu. Vyvolávajú otázky o dôveryhodnosti štátu, slobodného trhu, na ktoré bude hľadať odpovede v popoludňajšej diskusii aj líderka občianskych protestov v Izraeli Stav Shaffir či bulharský politológ Ivan Krastev.

Nekompromisná nemecká spisovateľka Monika Maron, jej maďarský kolega Péter Esterházy a ďalší v predvečernom paneli odhalia zákonitosti „jazyka strachu“. Ako a prečo preniká do verejných debát, parlamentov aj médií staronový jazyk fašizmu a zlomyseľných náznakov?

Stredoeurópske fórum uzavrie v piatok večer mimoriadne aktuálna téma budúcnosti Európskej únie a hroziacej dezintegrácie celej Európy. "Je hrozba postupného rozpadu únie dôsledkom zanikania dôvodov, ktoré viedli k jej vzniku? Alebo má Európa šancu stať sa v tejto kríze súdržnejšou? Nad tým sa zamyslí šéfkomentátor Financial Times a jeden z najvýznamnejších súčasných britských publicistov Gideon Rachman aj sociologička a dosluhujúca premiérka Iveta Radičová.

Okrem debát ponúkne Stredoeurópske fórum aj sprievodné podujatia v blízkom Kultúrnom centre Dunaj – výstavu slovenského fotografa žijúceho v Paríži Petra Župníka a premiéru filmu Ako keby som tam nebola, nakrúteného podľa knihy Slavenky Drakulić, ktorá ho na Stredoeurópskom fóre uvedie. Írsko snímku nominovalo na Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film. Za výnimočné prejavy občianskej odvahy udelia združenia Via Iuris a Aliancia Fair-play počas fóra ocenenia Biela vrana.

debata chyba