Budmerický kaštieľ chátra a miznú z neho veci

Rozruch okolo kaštieľa v Budmericiach neutícha. Najnovšie sa oň postaral prezident Kanadsko-slovenskej obchodnej komory Joseph M. Burza vyhlásením, že ho chce kúpiť a premeniť na luxusný hotel s rekreačným areálom. Ministerstvo kultúry pod vedením Daniela Krajcera (SaS) vzápätí poprelo, že by takúto ponuku oficiálne dostalo a uviedlo, že kaštieľ predávať nemieni.

18.11.2011 12:00
Budmerice, kaštieľ Foto:
Stráženie kaštieľa v Budmericiach stojí štát veľkú sumu, napriek tomu z neho pomizli cennosti.
debata (1)

Momentálne je kaštieľ, do ktorého ešte pred rokom chodili spisovatelia, prázdny a chátra. Napriek tomu, že štát platí veľkú sumu SBS za jeho stráženie, zmizli z neho cennosti, Pravde to potvrdil aj Andrej Piško z ministerstva, ktoré zrušilo zmluvu s predchádzajúcim prenajímateľom. „Dňa 23. septembra 2011 bolo na polícii nahlásené, že z kaštieľa bol odcudzený obraz Madony z 18. storočia od neznámeho autora, cínová kanvica neoslohová, drevená plastika zobrazujúca postavu čínskej ženy,“ uviedol.

Na zlý stav kaštieľa po tom, čo ako nájomca skončil Literárny fond, upozorňuje aj predseda parlamentného výboru pre kultúru Dušan Jarjabek zo Smeru. Po tom, čo bol v Budmericiach na poslaneckom prieskume, varoval, že ide zima a ak sa v kaštieli nezačne kúriť, pre národnú pamiatku to bude katastrofa. „Minister sa stále bráni, že zo zákona musel to alebo ono. Nemohol robiť to, čo robili ministri kultúry pred ním? Ktorí presne tak isto museli predlžovať päťročnú zmluvu Literárnemu fondu a zámok nejako fungoval? Ale určite tam nebola taká bieda, ako je tam teraz. Prečo sa to stalo? Aby sa to privatizovalo alebo pre čo iné? Ja neviem, ja sa pýtam,“ vraví Jarjabek.

Zákon sa podľa neho nezmenil, ten je stále rovnaký a súčasnému ministrovi sa už nedá veriť nič, tvrdí Jarjabek. „Okrem toho prišlo o robotu asi 18 ľudí. To sú všetko veľmi jednoducho vyčísliteľné škody, čo ministerstvo kultúry spravilo,“ vraví opozičný poslanec. Pripomína, že konkurz pôvodne vyhral Literárny fond. Spisovatelia podľa neho pokojne za pobyty mohli platiť aj viac.

A práve v tomto čase sa objavila informácia o potenciálnom kupcovi. Burza pre Pravdu záujem potvrdil, s tým, že pôvodne mali záujem o prenájom, keďže predaj nebol možný. „Oni trvali na prenájme. A prenájom bol urobený veľmi nelogicky, lebo aby niekto platil 84 000 eur a mal tam spisovateľov, tak to nie je možné,“ uviedol Burza. Podľa neho sa ministerstvo dostalo do vlastnej pasce, keď si kaštieľ špekulatívne prenajala spoločnosť Dilema, ktorá napokon od zmluvy odstúpila. Myslí si, že v Budmericiach mal buď zostať Literárny fond, alebo malo ministerstvo kaštieľ prenajať komerčne.

Hoci ministerstvo tvrdí, že kaštieľ nepredá a hľadá riešenia, aby ho naďalej mohli využívať spisovatelia, nikomu nie je jasné, prečo by kaštieľ nemohol mať naďalej v prenájme Literárny fond, ktorému spisovatelia, a vôbec ľudia živiaci sa písaným slovom, odvádzajú dve percentá z každého honoráru.

Spisovatelia, ktorí do Budmeríc chodievali, sú znechutení. „Spisovatelia kaštieľ živili a prevádzkovali zo svojich honorárov,“ povedal pre Pravdu spisovateľ Peter Holka. Poburuje ho najmä bohorovnosť a beztrestnosť konania ministerských úradníkov na čele s Krajcerom. „Okrem toho, že deň čo deň rastú štátu a nám všetkým náklady na strážnu službu, plus chýba nájomné, ktoré platil fond, kaštieľ rýchlo chátra, v dôsledku neobývanosti vlhne a plesnivie. Škody budú zrejme čoraz väčšie,“ vraví Holka.

Svoj hlas na záchranu Budmeríc zdvihla od začiatku aj spisovateľka Veronika Šikulová. V snahe presvedčiť ministra Krajcera o nesprávnosti konania ministerstva ho oslovila na facebooku a rozvinula s ním na túto tému čulú korešpondenciu. Cení si, že jej zakaždým odpovedal, ale zmenu jeho postoja zrejme nedosiahla, hoci ju minister viackrát ubezpečil, že hľadá riešenie v prospech spisovateľov. Šikulová sa na ministra obrátila s prosbou, aby zámok vrátil Literárnemu fondu, to však podľa Krajcera už nie je možné.

„Výtvarníci a hudobníci už o svoje zariadenia prišli. Možno treba Budmerický kaštieľ nechať nielen spisovateľom, ale rozšíriť jeho využívanie aj o výtvarníkov či hudobníkov,“ tvrdí Šikulová, podľa ktorej je „parádnych hotelov“ na Slovensku „habadej“ a nevidí dôvod, prečo by v Budmericiach mal vzniknúť ďalší.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba