Každý má svoje memorandum, odborári aj minister

Sťahovanie výpovedí nemocničných lekárov stále nie je isté. Rezort zdravotníctva a odborári si zatiaľ vymenili návrhy memoránd, ktoré budú študovať do konca budúceho týždňa. Do odchodu lekárov zostáva ešte 11 dní.

20.11.2011 15:00
Marián Kollár, lekári, LOZ Foto:
Lekárski odborári pod vedením Mariána Kollára v piatok predložili vlastný návrh memoranda.
debata

Memorandum ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika sa od toho, ktoré pripravilo Lekárske odborové združenie, líši najmä v otázke platov.

Ministrovo okrem sľubu dodržiavania Zákonníka práce či dofinancovania zdravotníctva ponúka lekárom zvýšenie platov od januára 2012 o 200 eur a následne k októbru o ďalších 100 eur. „O návrhu som informoval aj premiérku, ktorá s ním súhlasila. Ide o maximum toho, čo si v súčasnosti štát môže dovoliť, a teda aj finálnu ponuku,“ povedal Uhliarik.

Lekári sa však odmietli baviť len o 300 eurách navyše. Ministrovi predložili vlastný, obsiahlejší návrh memoranda. „Náš systém je úplne iný. Je to namodelované tak, aby sme aj po 1. januári 2012 a 2013 mohli zabezpečovať dostatočnú zdravotnú starostlivosť pre našich občanov,“ povedal predseda Lekárskeho odborového združenia Marián Kollár.

Odborári vo svojom dokumente píšu aj o transformácii nemocníc na akciové spoločnosti, podrobne v ňom vysvetľujú Zákonník práce a jeho dodržiavanie, obsahuje aj state o dofinancovaní nemocníc zdravotnými poisťovňami či o sťahovaní výpovedí lekárov. Bližšie detaily však Kollár odmietol konkretizovať, odborári chcú totiž o svojom návrhu najskôr rokovať s ministrom. „Nebudeme si takéto veci odkazovať cez médiá napriek tomu, že situácia je vážna,“ povedal šéf lekárskych odborárov.

Zvýšenie platov o tristo eur môže minister sľúbiť iba lekárom zo štátnych nemocníc. Iné nemocnice by mali platy pokryť z vyšších príjmov zo zdravotných poisťovní. Tie však optimistické nie sú. „Vzhľadom na očakávaný vývoj hospodárstva v celej eurozóne nie sme optimisti a neočakávame priestor na nejaké významnejšie zvyšovanie úhrad pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti,“ povedala PR špecialistka súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera Monika Šimunová. Dodala, že ak poisťovňa platby predsa len navýši, nebude zvýhodňovať jednu skupinu poskytovateľov. „Financie rozdelíme spravodlivo voči všetkým typom zdravotníckych zariadení, a to podľa výsledkov hodnotenia ich kvality a efektivity. Zmluvy s väčšinou nemocníc máme platné do 30. júna 2012,“ doplnila.

Priestor na zvýšenie platov zatiaľ nevidia ani samotné nemocnice. „Financovanie je už aj v tejto situácii na hrane udržateľnosti. Zdroje od zdravotných poisťovní sú výsledkom zmlúv, ktoré nie je také jednoduché meniť podľa toho, ako sa zvyšujú, resp. menia nároky zdravotníckych zariadení,“ povedala pre Pravdu hovorkyňa Nemocnice s poliklinikou Žilina Petra Lihanová.

Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana Prešov by podľa jej hovorkyne Renáty Koziakovej už dnes na svoj chod potrebovala viac peňazí. „Preto by sme uvítali zvýšenie príjmov zo strany zdravotných poisťovní,“ doplnila Koziaková.

Uhliarik vyzval lekárskych odborárov, aby do začiatku budúceho týždňa dali jasnú odpoveď, či súhlasia s navrhovaným zvýšením miezd, prijatím protikorupčných opatrení a etického kódexu. „Ak áno, môžeme sa stretnúť a podpísať memorandum. Ak nie, znamená to, že nechcú zvýšiť platy o 300 eur, prijať protikorupčné opatrenia a zaviesť etický kódex a rozhodli sa k 1. decembru 2011 opustiť svojich pacientov,“ dodal minister.

Minister sa zároveň snažil protest odborárov posunúť do politickej roviny. Ako zámienku si našiel, že bývalá hovorkyňa exministra Richarda Rašiho (Smer) pracuje pre PR agentúru, ktorú si odborári zaplatili. Odborárov vyzval, aby zverejnili informácie, „koľko agentúre platia“.

Uhliarikove obvinenia o prepojení odborového združenia a Smeru Kollár dementoval. „My si agentúru platíme z našich členských príspevkov. Tá sa pohybuje zhruba na úrovni pol percenta platu lekára,“ povedal.

Zaťahovanie Smeru do sporu s lekármi odmieta aj bývalý minister zdravotníctva Richard Raši. Pripomenul, že jeho bývalá hovorkyňa Zuzana Čižmáriková bola dlhší čas aj Uhliarikovou hovorkyňou a viac ako rok bola hovorkyňou Univerzitnej nemocnice Bratislava, kde pracovala pre politických nominantov súčasného ministra. Čižmáriková navyše pracuje v PR firme približne týždeň, pričom odborové združenie spolupracuje s agentúrou už niekoľko mesiacov.

debata chyba