Odpočúvali aj šéfa TA3 Gučíka

Šéf televízie TA3 Michal Gučík mal byť, rovnako ako novinári denníka Pravda, odpočúvaný Vojenským obranným spravodajstvom (VOS), za ktorého činnosť zodpovedá minister obrany Ľubomír Galko (SaS).

21.11.2011 08:57
Gučík, TA3 Foto:
Riadieteľ televízie TA3 Michal Gučík.
debata (2)

Ako píše denník Nový Čas, obranné spravodajstvo o riaditeľovi spravodajskej televízie zhromažďovalo údaje o jeho zdravotnom stave, intímnom živote, bankových účtoch či informácie o zabezpečení jeho domu i kancelárie.

VOS získavalo informácie o Gučíkovi nielen cez odpočúvanie telefónov a SMS-iek, ale podľa detailov, ktoré sú v dokumente, s najväčšou pravdepodobnosťou aj sledovaním. Podľa dokumentu VOS o Gučíkovi zhromažďovala údaje o jeho zdravotnom stave či intímnom živote. Napríklad, že 17. februára 2011 mal letieť do Prahy na futbalový zápas, ale na letisku mu prišlo zle. „Následne sa z letu vyhovoril z naliehavých pracovných povinností a odišiel do nemocnice na Antolskej ulici, kde sa podrobil vyšetreniu,“ píšu agenti v správe.

V dokumente sú napríklad čísla jeho bankových účtov aj so sumami, ktoré na nich má. Dokonca sa zaujímali aj o jeho domácnosť. „Vyhodnotením telefonickej prevádzky bolo zistené, že byt má zabezpečený alarmom, elektronickým zabezpečovacím systémom, ktorého kód je v súčasnosti nastavený na (číselný kód). Taktiež bolo zistené, že má kanceláriu v televízii TA 3 zabezpečenú alarmom, elektronickým zabezpečovacím systémom, ktorého kód je v súčasnosti nastavený na (číselný kód),“ uvádza sa podľa Nového Času v prepisoch.

Minister Galko, ako aj jeho stranícky šéf Richard Sulík sa k zverejneným informáciám zatiaľ vyjadrili iba prostredníctvom sociálnej siete. „No pekne. Čakal som všeličo, ale takto? Pekne nechutná hra. Niekomu musím fakt poriadne šlapať na otlaky a ležať v žalúdku. Ak si myslia, že ma takouto špinavou kampaňou zlomia, sú na veľkom omyle. VOS ani Vojenská spravodajská služba nemá vlastné odpočúvacie zariadenie, všetky odposluchy sa robia len v zmysle zákona, po súhlase sudcu a cez Policajný zbor,“ napísal na svojom profile na Facebooku.

Ako rovnakým spôsobom podotkol líder SaS, Galko musí naozaj niekomu prekážať. „Vojenské obranné spravodajstvo nevie odpočúvať, lebo nevlastní odpočúvacie zariadenie. Môže sa iba obrátiť na SIS alebo políciu a to len so súhlasom sudcu,“ poukázal.

Fedor: Odpočúvanie novinárov bezpečnostný výbor neobíde

Kauza údajného odpočúvania novinárov Vojenským obranným spravodajstvom sa bude preberať aj na pôde Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. Potvrdil to jeho predseda Martin Fedor (SDKÚ). Ten upozorňuje, že na kontrolu činnosti VOS je osobitný kontrolný výbor parlamentu, ale branno-bezpečnostný výbor, ktorý dohliada nad činnosťou celého rezortu obrany a zároveň má na starosti kontrolu informačno-technických prostriedkov, nemôže takúto tému obísť.

„Na utorok je zvolané bežné zasadnutie výboru, takže predpokladám, že už na ňom sa budeme pýtať ministra obrany na túto kauzu,“ uviedol Fedor.

Minister obrany Ľubomír Galko je na rokovanie výboru pozvaný, lebo na programe je aj Návrh rozpočtu kapitoly Ministerstva obrany SR na roky 2012 až 2014 a Správa o plnení príjmov a čerpaní výdavkov kapitoly Ministerstva obrany k 30. júnu 2011.

2 debata chyba