Šufliarsky podá pre odpočúvanie žalobu

Kauza odpočúvania novinárov bude mať právnu dohru aj zo strany nepriamo zúčastnených. Odpočúvaní redaktori totiž v rámci svojej každodennej práce prišli do kontaktu s desiatkami ďalších ľudí z prostredia justície, politiky či inými verejnými činiteľmi. Za takýto únik informácií by preto podľa nich mala byť vyvodená zodpovednosť.

22.11.2011 10:39
Peter Šufliarsky Foto:
Prokurátor Peter Šufliarsky.
debata (3)

Žalobu sa rozhodol podať prokurátor Peter Šufliarsky, ktorého prepis hovoru s redaktorkou Vandou Vavrovou má Pravda k dispozícii. Rozprávajú sa v ňom o vražde bývalého šéfa Dozornej rady Tiposu Romana Ožvolda. „Ja neviem, či som bol aj ja odpočúvaný, no každý prepis, ktorý je takýmto spôsobom vyhotovený, je utajovaná skutočnosť. Keď sa tieto informácie dostanú do médií, je to minimálne ohrozovanie utajovanej skutočnosti,“ hovorí Šufliarsky, ktorý je odborníkom na trestné právo.

Šufliarsky podnet podá, „pretože takéto veci v našom štáte nemajú obdoby a podľa mediálnych informácií ide o hrubé porušenia zákona“.

Či tak spraví aj ďalší z odpočúvaných, hovorca Policajného prezídia Michal Slivka, zrejmé zatiaľ nie je. Chce si najprv počkať na ďalšie informácie. „Nepoznám zákonné dôvody na toto odpočúvanie, takže je pre mňa ťažké vyjadriť sa. Navyše nie som oprávnený posúdiť, či to bolo nad rámec zákona,“ povedal.

Galka sa na odpočúvanie v utorok majú pýtať poslanci výboru na kontrolu spravodajských služieb aj branobezpečnostného výboru. Jeho predseda Martin Fedor (SDKÚ) však hovorí, že odpočúvanie novinárov nie je prípustné ani v prípade, ak bolo uskutočňované legálnym spôsobom. „Myslím si, že to nie je v poriadku ani v prípade, ak by také odpočúvanie alebo rozpracovanie odobril sudca,“ zdôraznil Fedor.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba